DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt napokban, hetekben egyre több híradás foglalkozott a Magyar Televízió immár tarthatatlan gazdasági-pénzügyi helyzetével. A Televízió a csőd szélére jutott, közel 10 milliárdos az adóssága, a nézők szerint romlik a műsorszolgáltatás színvonala, nem tudja állni a Televízió a versenyt a kereskedelmi televíziókkal, így nagyon komoly reklámbevételektől esik el.
Mindezek alapján érthető, jogos és indokolt volt, hogy miniszter úr a hivatalában 1998 szeptemberében fogadta Horváth Lóránt elnök urat. A találkozó után a miniszter úr egy sajtóközleményt adott ki, amelyben a kormány nevében - még egyszer hangsúlyozom, a kormány nevében - ígéretet tett arra, hogy a következő évben, 1999-ben mintegy 4 milliárdos többletforráshoz jut a Magyar Televízió; egyrészt úgy, hogy a kormány helyreállítja a 100 százalékos műsorszórásidíj-finanszírozást; másrészt úgy, hogy a közleményben miniszter úr bejelentette, emelni fogják az előfizetési díjat, a készülék-üzembentartási díjat; harmadrészt pedig úgy, hogy a médiatörvény módosításával helyreállítják az előfizetői díjból a Televízió 50 százalékos részesedését, és a Duna TV kieső bevételeit más forrásokból biztosítják.
Átnézve a költségvetést, világossá vált, hogy ezekből az ígéretekből szinte semmi nem teljesült. A műsorszórási díjra a kormány ugyan beállított egy többletet, ez azonban maximum a műsorszórási díjak emelkedését kompenzálja, vagyis változatlan marad a 80-85 százalékos finanszírozás. Nem módosítja a törvény a médiatörvényt sem, így a további ígéretek is légben maradnak. Egyedül egy dolog valósul meg: az előfizetői díjtételek emelkedése, ami 4 milliárd helyett mindössze 700 milliós többletbevételt biztosít a TV-nek.
Ezek alapján kérdezem a miniszter urat, hogy betartja-e a kormány ígéreteit, tartja-e adott szavát, és ha igen, akkor milyen, a költségvetésen kívüli eszközökkel váltja valóra ígéreteit.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi