DR. STUMPF ISTVÁN

Full text search

DR. STUMPF ISTVÁN
DR. STUMPF ISTVÁN, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, mára egyértelműsödött és világossá vált, hogy a médiatörvény rossz kompromisszumokra épülő politikai megállapodás, amely jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Magyar Televízióban súlyos gazdasági és morális válság alakult ki. A kormány érzékelte ezt a helyzetet, és ezért tettünk meg mindent annak érdekében, hogy megtaláljuk azokat a jogi megoldásokat, amelyek a médiatörvény keretei között is lehetővé teszik a válsághelyzetbe jutott Magyar Televízió támogatását. Kiderült, hogy ilyen megoldások a médiatörvény módosítása nélkül nem lehetségesek.
Mindannyian tisztában vagyunk a Magyar Televízióban kialakult helyzettel, sok munkatárs hetek óta nem tudja felvenni a fizetését; csak ezen munkatársak elkötelezett hozzáállásának köszönhető, hogy a közszolgálati televízió ellátja feladatát. Úgy ítéljük meg, hogy a korábbi helyzethez képest azok a változtatások, amelyek apró módosításokat jelentenének a médiatörvényben, ugyanabba a struktúrába öntenék bele a polgárok pénzét. Semmilyen garanciákat nem találunk arra, hogy ezek a pénzek megfelelően a közszolgálati televízió minőségi változására fordíthatók lennének.
Ezért azt javasoljuk - és ezt a javaslatot a miniszterelnök úr által a kulturális bizottság elnökéhez írt levélben eljuttattuk -, hogy az egész médiatörvényt alapvetően vizsgáljuk át, és alakítsuk ki azt a közszolgálati rendszert, amelyben egy közszolgálati televízió és egy másik csatorna működésének lehetővé tétele biztosított a költségvetésből. Úgy ítéljük meg, hogy a kormány és a költségvetés ennek a biztosítására és finanszírozására garanciát tud vállalni. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a többi párt együttműködését igényli, mert kétharmados törvény módosítására van szükség.
Abban is bizonyosak vagyunk, hogy a kulturális bizottságban kialakíthatók azok a kompromisszumos megoldások, amelyek ha nem tesznek lehetővé egy ilyen átfogó módosítást, akkor a kormány valódi szándékait, tehát azokat a törvényesség visszaállítása érdekében tett lépéseket, amelyekről Horváth Lóránt úrral beszélgettünk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), egy módosító indítvány keretében kompromisszumos megállapodásként, de nem fő megoldásként biztosítani tudjuk.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi