DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az Erzsébet térre tervezett Nemzeti Színház 17,2 milliárd forintba került volna. A kormánybiztos véleménye szerint a költségeket a terv érdemi sérelme nélkül le lehetett volna szorítani 15,5 milliárdra. Az új városligeti színházra valamivel több mint 10 milliárdot szán a kormány, ezenfelül hozzávetőlegesen már 2 milliárd forintot fizettek ki a leállított építkezésre.
Tegnap a főváros vezetése és a kormány, illetve a kormány nevében a kulturális örökség minisztere előzetesen megállapodtak, és erről emlékeztetőt is készítettek. Eszerint a kormány, mivel nem kívánja befejezni a megkezdett építkezést, az új építkezés mintegy előfeltételeként egy év alatt közparkká alakítja át az Erzsébet teret, ha mélygarázst épít, annak teljes költsége őt terheli, a főváros ez ügyben nem tud részt vállalni. Mindez - ez már nem a megállapodásban szerepel - becslések szerint legkevesebb 1,5 milliárd forintba kerül, amire a kormány köteles magánbanki garanciát adni.
A megegyezés szerint a jelenlegi Felvonulási téren - de bárhol máshol történő építkezés esetén is - az új helyszín nem vehet el több zöldterületet Budapesttől, mint az Erzsébet téri elvett volna, ide értve azt is, hogy a színházhoz kapcsolódó parkolók nem érinthetik a parképítésre kijelölt területet, értve ezen, hogy a Városligetnél a sztálinistának nevezhető Felvonulási tér 1999. január 1-jétől - ahogy önök szokták mondani - a polgárok igényének megfelelően közparkká változik. Vagyis - és a megállapodás ezt is rögzíti - mélygarázs kialakítása szükséges a városligeti színháznál is.
Mindez azt jelenti, hogy a városligeti építkezés egy négyzetméterre jutó költsége nem lesz kevesebb, mint az elvetett terv kivitelezése lett volna. Ha pedig a ma még beláthatatlan költségekkel járó mélygarázst, amely becslések szerint 3 milliárd forintba kerülne, az új tervezést, az Erzsébet téri eddigi építkezést (Az elnök csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), illetve a rendbehozatal költségeit összeadjuk, ez az egész kaland, ha egyáltalán lesz új színház (Az elnök ismét csenget.), többe kerül az adófizetőknek, mint az eredeti terv megvalósítása lett volna, viszont kevesebbet kapnak ezért.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi