DR. BOGNÁR LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOGNÁR LÁSZLÓ
DR. BOGNÁR LÁSZLÓ (MIÉP): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A frankfurti könyvvásárt megelőzendő néhány gondolatot mondanék el, ami megfogalmazódott a frakciónkban.
Az állam a polgári liberalizmus térhódítása alapján szétvált az egyháztól, és a köztudatban az él, hogy lényegében véve ugyanez történt a pártállam kultúrairányítása és maga a kultúra között is. Ez azonban a gyakorlatban sajnos nem így történt. A magyar kultúra gyakorlatilag ma is a pártállami kulturális irányítás embereinek a kezén van. A jelenlegi kormánynak vannak ugyan gyér lehetőségei, építhet, adhat pénzt erre is, egy kicsit arra is, vagy leállíthat ezt is, azt is; azt azonban, hogy mivel mételyezzék meg a magyar agyakat s mivel ne, azt, hogy ki kapjon meg sokmilliós lehetőségeket, ki képviselje hazánkat külföldön, s mi legyen előadva vagy beletöltve a fejekbe, kiből és hogyan irtsák a nemzeti gondolkodásnak még a csíráját is, azt - mármint a kormány - nem tudja megmondani, nem tudja megakadályozni és nem tudja megszabni.
Nemrég az elhíresült Postabank-ügy nyomán feltárult, hogy a kultúra, a sajtó és az információ azoknak a pénzügyi köröknek a mecénási irányítása alatt áll, amelyek közvetlenül húzták át magukat az aczéli-kádári időkből, és amelyek semmit sem pénzelnek, ami nemzeti szellemű, amire ennek a népnek netán szüksége volna. A pártállam "tilt-tűr-támogat" hármas szabályából semmi sem veszett el, de most a pártközpont helyett a bankvilág tűr vagy nem tűr, és amire nem ad pénzt, azt már nem kell tiltania, hiszen az egyszerűen magától elhal.
A médiatörvény rossz - ezt egyik minapi nyilatkozatában maga a kormányfő is elismerte. De a törvényt nem lehet igazítani, mert ahhoz a parlament kétharmados szavazata kellene, és azok, akiknek ez most kedvez, soha nem adják beleegyezésüket a törvényes jobbá tételhez. És itt lenne egy kiáltás: az írótársadalom nagyobbik és jelentősebb, tehetségesebb fele szűkül, szűköl, mert teljesen ki van rekesztve a világ előtti megjelenésből. Hiszen a korábbi kurzus emberei, akiket csak és egyedül pártjuk és bankáraik pénze és reklámja tett íróvá, és akiket Magyarországon alig ismer valaki és Magyarországon talán el sem fogad írónak - mert írónak lenni '56 óta mégiscsak rang és tisztesség dolga volna, hogy más régebbi példát ne mondjunk -, tehát az írótársadalom nagyobbik fele szűköl és tipródik, de a birtokon belüliek csak nevetnek rajta, átnéznek rajta mint provinciálisokon. A magyar kultúra eliszaposodott. Ez ma már nemcsak beteg helyzet, ez sajnos a mai irodalom halálával fenyegető helyzet.
Ezen gondolatokat el kellett mondanunk a frankfurti könyvvásáron való magyar megjelenés előtt.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi