DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt években arról folyt a vita, hogy legyen-e 4-es metró, aztán meg évekig arról, ha lesz, akkor merre menjen, majd pedig végre, véletlenül épp a kampány idején egyszer csak kikötött a Dunán Demszky Gábor médiahajója, mely a sajtótájékoztatók megtartása mellett mellesleg a mederfúrásoknak is helyszínéül szolgált.
Tisztelt Országgyűlés! Demszky Gábor főpolgármester úr és jómagam meglehetősen különbözünk egymástól, úgy is mondhatnám, hogy mások vagyunk, ám két dologban hasonlítunk: mindkettőnket harmadszor is megválasztottak, főpolgármesternek, illetve egyéni képviselőnek - nem biztos, hogy ennek kölcsönösen örvendeztünk -, de abban is hasonlítunk, hogy ő is szeretné a metrót, aminek viszont a magam részéről külön is örvendek.
Abban persze lehet némi meglepő deviancia, hogy én most '98 végén is ugyanazt mondom, és nem mást, mint az előző, meg az azt megelőző választások előtt mondtam. Mint a dél-budai XI. kerület, Gellérthegy, Lágymányos és Szentimreváros képviselője, most is azt mondom, hogy Dél-Buda általános és tömegközlekedési állapota, a közlekedés szervezetlensége és zsúfoltsága, az okozott környezeti terhelés és a dugók, no meg a Bartók Béla út állapota régóta elfogadhatatlan és elviselhetetlen.
A Bartók Béla utat külön is említem, hiszen a meg-megsüllyedő, néhol tengelytörő főútvonal a főváros szégyene, akárhány buszmegállóját is borítja remek, drága kampányburkolat. Vannak, akik ma is azt hiszik, hogy azért ilyen a Bartók Béla út, mert kilenc év óta nem baloldali az ott élők parlamenti képviselője, a főpolgármester viszont kilenc éve igen, ők azonban nyilván tévednek. Ugyanakkor kilenc év óta tartja magát makacsul az a tévhit is, hogy a Bartók Béla út burkolatát kizárólag a metróval összefüggésben lehet járhatóvá tenni, holott a metró vagy 25 méterrel a felszín alatt szokott menni. Mára aztán mégis eljutottunk odáig, hogy ezt az utat, a Gellért tértől a kelenföldi állomásig, ahogy van, a metrótól függetlenül is újjá kell végre építeni, főleg, ha már egyszer világvárost építünk.
Tisztelt Országgyűlés! Kell-e tehát a metró? Az a kérdés, hogyan lehet Budapest közlekedési káoszát fölszámolni, ezen belül pedig Dél-Budát járhatóvá tenni, és nemcsak a kamionok számára. Ha ez metró nélkül is megy, nem kell metró. Ha a metró a megoldás, kell. Ha pedig a föld alatti és a földfelszíni közlekedés fejlesztése együttesen a helyes megoldás, akkor a metró is kell, meg a villamos és a busz is kell, ésszerű kombinációban, hiszen a metró nem oldja meg a felszíni közlekedés, tömegközlekedés gondjait.
A metró tehát kell, de elviselhető költségekkel, tarifaközösséggel és jó előkészítéssel, mert félbemaradt dúlásokra és csak rombolásra semmi szükségünk, mint ahogy arra sincs semmi szükségünk, hogy metróügyben bárki is megkísérelje szembefordítani egymással a vidéket és Budapestet, a tömegközlekedést meg az árvízi töltéseket. Az utóbbiakat ugyanis a kormány állja, mert ez az ő dolga, a metrót pedig a főváros, mert ez a főváros feladata.
Örömmel értesültem arról, hogy a miniszterelnök úr változatlanul támogatja a takarékosabb metró gondolatát, azt az elgondolást, melynek kivitelezése nem a kormány 60 százalékos besegítésétől függ, mint ahogy örömmel értesültem arról is Demszky Gábor főpolgármester úrtól, hogy a fővárosnak erre megvan a pénze, mármint a metróra, plusz még az összes felhalmozási tartalékok 38 százaléka, úgy körülbelül plusz 20 milliárd forint. Így talán a dugókért mégsem a kormány a felelős, hanem esetleg az a fővárosi vezetés, amelynek kilenc éve alatt Budapest közlekedése idáig jutott.
Tisztelt Ház! Dél-Buda normálisan közlekedni vágyó lakói, a XI. kerületi polgármesteri vezetés, valamint a terület országgyűlési képviselőjeként a magam nevében is felszólítom a főpolgármester urat arra, hogy a kormánnyal való háborúzás helyett tegyen meg végre mindent Budapestért. Ne a 2002-es polgári kormányra várjon, mert itt van már neki a '98-as. Mi már most, legalább harmadszor polgári főpolgármestert szeretnénk metróügyben is, aki, ha már egyszer megvan a pénz, nem mindig épp másra vár.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi