DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Sokan legyintve azt mondják majd, hogy a Nemzeti Színház ügye egy lerágott csont. Hitem szerint azonban ezen a csonton maradt még hús egy makacs színházlátogatónak, aki nem azzal büszkélkedik, hogy látta Lenint, hanem inkább azzal, hogy látta Bajor Gizit és Somlay Artúrt a Karenina Annában, aki élményként megélte a Nemzetiben Németh Antal rendezéseit, vagy a "kis Madách"-ban Várkonyi Zoltán Moliere-sorozatát. És ha a vígszínházi csatáról írhattak egy szörnyen unalmas könyvet, akkor hadd érezzem magam feljogosítva arra, hogy a nemzeti színházi csatáról egy békés hadijelentést mondjak el, hátha a reménytelenség ellenére mégis sikerül elérni egy átmeneti tűzszünetet.
Abban talán mindannyian egyetérthetünk, hogy Shakespeare értett valamit a színházhoz, s ezért írhatta le, hogy "színház az egész világ, és színház benne minden férfi és nő". (Csige József: Színész!) Harmatos naivitásában persze nem gondolhatta, hogy a XX. században a színésszé vált férfiak és nők majd politikusok lesznek, akik nem Szophoklész vagy Moliere veretes mondatait citálják a művészet templomában, hanem a csúszós politikai arénában szellemességbe csomagolt durvaságokat és féligazságokat vagdosnak majd egymás és a nézők fejéhez. Haditechnikai járatlansága miatt arra sem gondolhatott, hogy a színház rejtett taposóaknává válhat, amelynek a kulturális töltete - lesz-e Nemzeti Színház - még egyszerűen hatástalanítható, hiszen lesz, viszont a politikai gyújtású költségvetési töltete folyamatosan robbantgatható, és a repeszek súlyos sérüléseket okozhatnak.
Shakespeare azonban nemcsak értette a szakmát, hanem bölcs is volt. Megelégedett azzal, hogy színház az egész világ, és soha nem mondott olyat, hogy a színház körül forog az egész világ. Ennek a felismerésnek a hiánya eredményezi ebben a lilagőzös vitában a súlyos aránytévesztéseket, és ezért hangozhatnak el hamisítások és féligazságok. Látványos nyilatkozatként lehet olyat mondani, hogy miért sír ez a kormány, amikor csak úgy lazán odadob 20 milliárdot a millenniumi rendezvényekre, mintha az egész ezeréves magyar történelem és annak méltó megünneplése Szent Istvánostól, Mátyásostól, szabadságharcosostól együtt azonos értékű lenne a Nemzeti Színházzal. Mindenki nagyon jól tudja, hogy a több száz milliárdos terhet örökölt költségvetés az eredeti szándéktól eltérően kevesebbet tud költeni a kultúrára, mégsem láttam krokodilkönnyeket hullani azért, hogy a Széchenyi Könyvtár esetleg nem tud könyvet vagy a Szépművészeti Múzeum műtárgyat beszerezni, hogy a magyar zenekultúra hírnevét öregbítő zenekarok napi csatákat folytatnak az életben maradásért.
A mélyvízben lehet kopoltyúzni azon, hogy az egyik helyszín 15,7, a másik 15,2 milliárd forint. De a történetnek nemcsak erről, hanem az egész nemzeti kulturális örökségről és az arányokról kellene szólnia. Miért csak a helyszínről és a költségekről vitáznak? Hiszen még egy svábhegyi helyszínnek is lennének támogatói! És bolond ember az, aki valamire többet költ az indokoltnál és a szükségesnél!
A görögök a színházat nem hiába nevezték templomnak, ahol Thalia papjai és papnői áldoznak. A Nemzeti Színház vitathatatlanul a kulturális örökség szerves része. Több mint egy színház, több mint egy épület: egy templom, egy alkotóműhely, egy elkötelezett, tehetséges társulat, amely védi és őrzi a magyar nyelvet, a nemzeti és a világirodalom drámai hagyományait, amely ízlést fejleszt és nem kiszolgál, és amely nemcsak őrzi, hanem gyarapítja is az örökséget.
Éppen ezért, kedves képviselőtársaim, ne exponáljuk túl a képet, mert még fényt kap. Maradjunk annál, hogy színház ugyan az egész világ, de ne akarjunk abban sem Othellók vagy Jágók, sem Bánkok vagy Biberachok lenni. Legyen végre tűzszünet, a szakmai kérdéseket bízzuk a szakmára, és higgyünk abban, hogy időben áll majd a Nemzeti Színház, időben áll majd az épület és felgördül a függöny.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi