DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kormánypárti képviselők és polgármesterjelöltek szájából az önkormányzati választási kampányban gyakran hangzott el az a fenyegetés, hogy majd azok az önkormányzatok részesülhetnek állami támogatásban, kormánytámogatásban, amelyek kormánypárti polgármestert vagy kormánypárti többségű önkormányzatot választottak. Őszintén reméltük, hogy ez csak a választási retorika része, és majd a választások után odakerül ez a fenyegetés is, ahová való. Őszintén reménykedtünk abban, hogy majd a feledés jótékony homálya fedi ezt vagy ezeket a fenyegetéseket is, mint például azt a kormánypárti politikusok részéről elhangzott ígéretet, miszerint ingyenes lesz majd az autópálya-használat vagy közvetlen lesz a köztársasági elnök megválasztása. Nem ez történt.
Az önkormányzati koalíciókötéseket követően kiderült, hogy a kormánypárti politikusok ezt komolyan gondolják. Például a Baranya Megyei Közgyűlés megalakulását követően - ahol is szocialista párti elnököt választottak - a jobboldali koalíció frakcióvezetője a következőképpen nyilatkozott: "A megye baloldali vezetése mellett nehéz lesz a polgári kormányzattól támogatásokat szerezni." De sajnos nemcsak a kormánypárti politikusok, hanem maga a kormány is bizonyítékát adta annak, hogy büntetni akarja azokat a településeket, ahol nem a kormánypártok kerekedtek felül.
Tisztelt Országgyűlés! Melyik kormánypárti képviselő beszélt az önkormányzati választások előtt arról, hogy mostanában nem épül Nemzeti Színház, vagy nem ott épül, ahol elkezdték alapozni? Ki árulta el a választóknak azt, hogy a kormány nem teljesíti a 4-es metró építésével kapcsolatos kötelezettségeit? Latorcai János úr biztosan nem, mert ő azt ígérte a választóknak, hogy a kormány támogatásával felgyorsítják a metró építését. Ezek után egyre halványabb a remény, hogy a kormány nem bünteti a rákospalotaiakat azzal, hogy leállítja a szemétégető füstgázmosójának megépítését, mert szocialista polgármestert választottak. S van egy szörnyű gyanúnk arra vonatkozóan is, hogy a kormány azért nem hozta időben nyilvánosságra - a jogszabályok szerint - a címzett támogatásokról szóló döntést, mert meg akarta várni az önkormányzati választásokat, annak eredményét.
Tisztelt Országgyűlés! A kormány azonban figyelmen kívül hagy két dolgot. Az egyik, hogy ezekkel a döntésekkel nem az önkormányzatot, hanem az ott élő embereket bünteti, köztük azokat is, akik a koalícióra szavaztak. A másik: az emberek pontosan tudják, hogy a számlát ismét csak nekik, adófizetőknek kell megfizetniük. Hiszen mindenki tudja, aki látott már egy építkezést vagy netán maga is épített házat, hogy ha egy házat valahol lealapoznak, akkor azt ugyanannyi vagy netán kevesebb pénzből nem lehet egy kilométerrel odébb felépíteni, s a megkezdett beruházásokra fordított több milliárd forint ablakon kidobott pénz, és nemcsak a budapestiek pénze, hanem a szombathelyiek, a miskolciak, a kaposváriak pénze, minden egyes, a legkisebb településen élő adófizető magyar állampolgár pénze is. Mi ez, ha nem a közpénzek elherdálása?!
A miniszterelnök úr a minap bejelentette, hogy van még a kormány tarsolyában néhány hasonló döntés, konkrétumokat azonban nem volt hajlandó elárulni. Az adófizetők nevében kérem, szíveskedjenek a döntés mellé mellékelni a cechet is, ez a legkevesebb, amit elvárhatunk az Orbán-Torgyán-kormánytól, amely a közpénzek fővédnökének hirdette magát.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi