SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Képviselőtársaim! Közéleti, politikai izgalmak, szenzációk és botrányok terén nem állunk rosszabbul másoknál. A magyar választópolgár aligha tud túl sok időt vesztegetni egy-egy egyébként villanásszerű izgalmi állapotot kiváltó ügyre, hisz már jön is a következő. Kis- és nagybefektetők pénzével kámforrá változó szélhámosok tömege tűnt itt fel, majd el az utolsó évtizedben. Ismert személyiségek különös magánügyei s a széles skálán mozgó kriminalitás mind bőséges forrásai az újabb borzongásoknak. De a magát törvények és nemzetközi vagy éppenséggel belföldi szerződések fölé helyező miniszterelnöki akarat is bőségesen produkálja az újabb és újabb meghökkentéseket. A közvélemény pedig ismét csak képtelen a folyamatosan rázúduló abszurd történések megemésztésére. Az utolsó hét történése a Nemzeti Színház ügye, a 4-es metró vagy az ítélőtábla-bírák ügye, amiről elég sok szó esett már a parlamentben is.
Ilyen körülmények között azután nem csoda, hogy szinte már múltidézésnek tűnhet emlékeztetni arra, amit egyébként csak alig két hónapja mondtunk a kifogásolható hírnevű Fidesz-vállalkozó APEH-elnökké történő kinevezése kapcsán. Állítottuk, hogy mindennek két elképzelhető célja és üzenete lehet: vagy így kíván bizonyos dolgokat eltitkolni az őt delegáló párt, vagy ezt az intézményt mások célzott fenyegetésére és megfélemlítésére kívánják felhasználni. Azóta akár közös megegyezéssel is, de eltávolításra került minden olyan APEH-vezető, aki korábban az újonnan kinevezett elnök által jegyzett cégek ügyeit vizsgálta, ezen vizsgálatok folytatása pedig szükségtelennek ítéltetett. S az üggyel részletesebben foglalkozó kereskedelmi televíziónál információink szerint - véletlen egybeesés-e avagy sem, de mit tesz Isten - sietve adóellenőrök kopogtattak be.
Most pedig az új adójogszabályok a törvényi lehetőséget is megteremtik az egyedi, diszkriminatív és szabadon választott vizsgálódásokra. A legfőbb adóúr most már számára megfelelő törvényes fegyvert kap kezébe, hisz mostantól az adóhivatal saját kénye-kedve szerint döntheti el, hogy kinél és mit büntessen, ahogy a törvény fogalmaz: nem rendeltetésszerű joggyakorlás címén; kinél és mikor tartson helyszíni ellenőrzést akár az adózó távollétében, két hatósági tanú jelenlétében; mely adóalany legyen nyilatkozattételre kötelezhető minden, vele szerződéses kapcsolatban álló többi adóalany ellenőrzését elősegítendő. Az adózó állampolgár, az adózó vállalkozó, az adózó intézmény a nap 24 órájában s az év minden napján folyamatosan érezheti majd feje felett az adóhatóság fenyegető Damoklesz-kardját, mert sohasem lehet biztos abban, hogy például rendeltetésszerűen értelmezi-e az adótörvényeket.
(Egy országgyűlési jegyzőkönyvből olvassa:) "Tisztelt Képviselőtársaim! Olyan adóhivatal bontogatja itt szárnyait, hogy abban nem lesz köszönet. Félre ártatlanság vélelme, félre banktitok, a mindenható HIVATAL, csupa nagy betűvel, a jövedelemszerzés valamennyi mozzanatáról tudni akar, és nyilván fog is tudni, úgy, hogy attól koldulunk!" Mindezeket Orbán Viktor mondta harcos ellenzéki képviselő korában 1991. december 11-én a '92-es költségvetési vitában. Most miniszterelnökként pedig hozzálát, hogy egykori rémálmát, baljós vízióit megvalósítsa az adózás területén is. Azt hiszem, van félnivalója minden, egyébként becsületesen adózó állampolgárnak is, ha egyébként más szempontból nem viselkedik a polgári elvárásoknak megfelelően.
Köszönöm szépen. (Nagy taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi