VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kívánok én válaszolni erre, mert bár ebben a felszólalásban sok minden volt, mégis a címe az APEH-ról szól, és még az adóhivatal működése egyelőre a kormányzati munkamegosztásban a Pénzügyminisztériumhoz tartozik.
Hadd kezdjem azzal, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalnál - röviden az APEH-nél - több ezer ember dolgozik, ez az intézmény hivatott arra, hogy garantálja az államháztartás bevételének jelentős részét. Több millió embernek vezetik az adószámláját, körülbelül 3,5 millió az szja-t fizető emberek száma, szintén milliós nagyságrendű a cégadózások nyilvántartása, és éppen azért, hogy ez a folyamat, ez a munka valamivel pontosabbá, feszesebbé váljon, a kormány a nyáron egy vezetőváltást határozott el az adóhivatalnál. Nem azért, mert az előző adóhivatali elnök rosszul látta el a munkáját - tisztességgel, becsülettel csinálta azt -, de a kormányzat úgy gondolta, hogy az adózás területén is szükség van egy olyan váltásra, amihez új emberre van szükség.
Ez a vezetőváltás megtörtént és elkezdődött az adóhivatalnál egy munka. Ez a munka kétségkívül jelentős szervezeti változásokkal járt. Ennek keretében néhány munkatárstól az új adóhivatali elnök valóban elköszönt, de hadd tegyem hozzá, hogy ez a szám még mindig nem éri el azt a létszámot, amitől az előző négy esztendőben elköszöntek. (Közbeszólás az MSZP soraiból: De nem mindegy, hogy...) Úgyhogy ebben nincs egyáltalán semmilyen meglepetés.
Azt is el kell mondanom, hogy az informatikai rendszer átalakítása is elkezdődött, hiszen az informatikai rendszerrel mindenki elégedetlen volt; és el kell mondanom azt is, hogy erre pont azért is szükség van, mert az önök előtt fekvő, az adózás rendjéről szóló törvényjavaslatban is a következő esztendőtől a társadalombiztosítási járulék behajtása is az adóhivatalra fog hárulni. Tehát azt gondolom, igen jelentős munka van az adóhivatalban, igen jelentős átalakítás kezdődött el, reményeink szerint, s ebben bízunk valamennyien, ez a munka eredményre fog vezetni, és már a következő esztendőtől kezdve az adóhivatal munkája pontosabbá válik.
Ha jól értem a képviselő úr hozzászólását, önnek az volt a kifogása, hogy az ellenőrzések száma megnőtt az adóhivatalnál. (Bauer Tamás: Ez Orbán miniszterelnök úr kifogása volt!) Nos, azt gondolom, ezzel nincsen semmilyen gond, hiszen pont az önök frakciója hiányolta az előző években éveken keresztül azt, hogy az adóhivatal nem tud mindenkinél ellenőrzést végezni, nem tudja ellátni azt a feladatát, ami a központi költségvetés bevételének biztosítását jelenti. Gondoljunk bele abba, hogy mennyi magánszemélynek van adózása, különösen mennyi cégadózást kell ellenőrizni. Úgy tűnik, önök abban az előző ciklusban még egyetértettek, hogy az ellenőrzést valamivel pontosabbá kell tenni, ki kell terjeszteni. (Dr. Hack Péter: De a Simicska-cégekre is!) Úgy tűnik, hogy most ezzel már nem értenek egyet.
El tudom mondani azt is, hogy a tisztességes embereknek nincs semmilyen okuk aggodalomra, félelemre. Ez így volt az előző ciklusban és így van most is. Engem mint magánszemélyt jó néhány alkalommal ellenőrzött az előző ciklusban az adóhivatal, de soha nem gondoltam, hogy erre azért került sor, mert ellenzéki képviselő voltam; ezt egy teljesen természetes dolognak tartottam, nyugodtan mentem az adóhivatal elé, mert tudtam, hogy tisztességesen végeztem el az adóbevallásom. Azt tudom tehát mondani, hogy ez a következő években is így lesz, és senkinek sincs oka arra, hogy ilyenfajta indulatot gerjesszen az adóhivatal ellen.
Összefoglalva tehát azt tudom mondani, hogy elismerésre méltó az az ügybuzgalom, ahogy ön, képviselő úr és a frakciója az adóhivatal ügyeivel foglalkozik. Ez nyilván népszerű téma, hiszen az adóhivatalt senki nem szereti, senki nem szeret sem jövedelemből, sem másból adót fizetni, és bizonyára van mit javítani az adóhivatal működésén, de nem biztos, hogy az ilyen jellegű hozzászólások ezt a munkát elősegítik.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi