DR. HÁMORI JÓZSEF

Full text search

DR. HÁMORI JÓZSEF
DR. HÁMORI JÓZSEF, a nemzeti kulturális örökség minisztere: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Rövid válaszom a következő. Először is a kormányhatározat lényeges eleme az, hogy a Nemzeti Színházat a kormány kizárólag állami beruházásból föl kívánja építeni. A második: a helyszínt megváltoztatta, mint ahogy a képviselő úr utalt rá, különböző okokból, egyrészt tényleg pénzügyi megfontolásokból, másrészt pedig egyéb, elsősorban városrendészeti okokból.
Én most arra szeretnék válaszolni, amit képviselő úr felvetett, a financiális kérdésekre. Eredetileg a '96-os kormány 6 milliárd forintot, plusz az adakozásokból összegyűlt 1,5 milliárdot irányozta elő. Ennek a mai értéke pontosan 10,7 milliárd növelt értéken. Pontosan ez az, ami a kormányt arra késztette, hogy ezt az összeget határozza meg, mint amiből meg kell építeni a Nemzeti Színházat. Ezzel tulajdonképpen nem növeltük, hanem csökkentettük az eredeti értékét, ami 17-19 milliárd forint lett volna, amennyiben az Erzsébet téren befejeződik a komplexum építése. Így a 10,7-hez még az a 3,1 milliárd adódik, amely az Erzsébet tér teljes rekonstrukciója után, tehát parkosítása után befektetésre kerül. Ez összességében 13,8 milliárd - tehát tessék a kettőt összehasonlítani!
Szeretném jelezni egyébként - talán megnyugtatásul is -, hogy a tegnapi napon a Fővárosi Önkormányzat vezetőivel tartott egyeztető tárgyaláson tulajdonképpen sikerült alapvetően fontos dolgokban előzetes konszenzusra jutni. A Fővárosi Önkormányzat erkölcsileg természetesen ugyancsak támogatja a Nemzeti ügyét, kész a kulturális tárca által javasolt bármely helyszín vizsgálatára, kéri az Erzsébet tér parkosítását 12 hónapon belül, amit természetesen fogunk vállalni. Feltételnek szabja azonban, hogy az új helyszín ne vegyen el több zöldterületet, mint az Erzsébet téri megvalósulás.
Én nagyon remélem, hogy ezen az alapon most már végre pontot tehetünk a Nemzeti ügyére, hiszen ez túlmutat önmagán, szerencsés esetben végre megérdemli, hogy "nemzeti" üggyé váljék. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi