PÁL BÉLA

Full text search

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az Orbán-Torgyán-kormány tagjai, akik "a polgárokkal egyeztettük" kifejezés percenkénti említési gyakoriságában valószínűleg világelsők, az új Nemzeti Színház megépítéséről szóló döntés megváltoztatásánál eltekintettek attól, hogy előzetesen megismerjék a színházi, a művészeti élet képviselőinek, az építészeknek és a döntésben érintett önkormányzatoknak a véleményét.
Költségtakarékossági okokra hivatkozva változtatták meg a helyszínt és az építkezés ütemezését. A költségek alultervezéséről szóló indokokat nem vitatom. Csupán arra hívom fel a figyelmet, hogy a kormányváltás idején az egyeztetések során csökkentett 1998-as áron 15,2 milliárd forintba került volna az építkezés, ezzel szemben az új helyszínen történő építkezésre a kormány 10,7 milliárd forintot szán, s ha ehhez hozzávesszük az eddig beépített 2 milliárd forintot, az Erzsébet tér helyreállításának és az autóbusz-pályaudvar kitelepítésének 1,2 milliárdos költségeit, valamint az új helyszínen megépítendő föld alatti parkolót, amely épp a tegnapi megbeszélésen vetődött fel a Fővárosi Önkormányzatnál, akkor nemhogy olcsóbb, de drágább, korszerűtlenebb és kisebb lesz az új Nemzeti Színház. Igaz, lesz az Erzsébet téren Nemzeti Színház helyett mélygarázs, amellyel az egy parkolóhelyre jutó költségek drágaságát tekintve világviszonylatban is felvehetjük a versenyt.
Tisztelt Miniszter Úr! Nekem is az a véleményem, mint a minisztérium államtitkárának, aki ma napirend előtt arról szólt, hogy napjainkban fontosabb a Felső-Tisza-vidéken élők megsegítése, a természeti katasztrófa elhárítása a Nemzeti Színház felépítésénél. S mégis azért szólok erről, mert fontosnak tartom, hogy az adófizetők pénzével még egy ilyen, a nemzeti kultúra szempontjából kiemelkedő beruházás esetén is takarékosan bánjunk. Azért, hogy ne kerülhessen sor a jövőben arra, hogy ahhoz, hogy a kormány a korábbi ígéreteit tartani tudja, a nyugdíjasok törvény szerint járó nyugdíjemeléséből kelljen elvonnia 50 milliárd forintot, mint ahogy ezt 1999-re tervezik; és azért, hogy ne legyen a nemzet színházának helyén több mélygarázs, és felépülhessen végre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az új Nemzeti Színház.
Ezért kérdezem öntől: szakmai vagy politikai okai voltak az új Nemzeti Színház megépítéséről (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) szóló döntés megváltoztatásának? Várom válaszát. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi