DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS

Full text search

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS
DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS (MSZP): Elég szorosan odatartozik, mert a kamarával szembeni idegenkedés és különböző ellenérzések ebben az időben is kialakultak. Végül is azonban ezekben az években kiépült a kamarák országos intézményrendszere, és ugyanakkor meg is indult bizonyos elidegenedési folyamat a tagságtól, ez biztos. Minden intézmény hajlamos rá, hogy a tagság fölé nőjön, ez egy régi szervezeti törvényszerűség.
Tehát ezért a javaslatnak azok a részei, amelyek arra vonatkoznak, hogy növelni kell az ellenőrzést, például ÁSZ-ellenőrzést, vagy növelni kell a tagsági kontrollt, és esetleg a választási ciklusokat sem ártana a kamarán belül rövidebbre húzni, hogy ne lehessen olyan hosszú időre berendezkedni, vagy amelyek lehetővé teszik azt, hogy a kamarai tagságnak a nagyobbik része kimaradjon a döntésekből, ezeken javítani kell.
Én például már '93-ban is ajánlottam az Országgyűlés figyelmébe az 1920-as, azt hiszem, XIII. törvényt, ami sávos paritást oldott meg, tehát például előírta azt, hogy az adott termelőknél, adott tulajdonosoknál mindenféle réteg képviselve lehessen a kamarák vezető testületeiben. Az agrárkamaránál például a Horthy-rendszerben öt sáv volt, a legszegényebb rétegnek is és az akkori mezőgazdasági nagytőkés rétegnek is megvolt a maga képviseleti sávja. Tehát nagyon sok változásra van szükség. Csak itt a legnagyobb gond az - még egyszer mondom -, hogy a kormányzati szándék nem alakul ki, és ezenközben, miközben erről vitatkozunk, esetleg az év végére vagy jövő tavaszra olyan helyzet alakul ki, amikor a kamara intézményrendszere olyan károkat szenved, hogy már igazán nem lesz megreformálható.
Ezért én azt tudnám javasolni, hogy a kormány - természetesen az érintettek bevonásával - dolgozzon azon, hogy a kamarai törvény milyen módosításokkal tehető jobbá, milyen módosításokkal tehetjük lehetővé, hogy a kamarai tagság valóban ellenőrizhesse a saját kamaráját. Ezen dolgozni kell, de én magát ezt a határozati javaslatot - éppen az elején említett diszfunkcionális hatások miatt, tehát hogy voltaképpen menet közben már rombol, mert mindenki azt gondolja, hogy a kamarák felszámolásának a trükkös céljáról van szó - ebben a formájában, még egyszer mondom, szándékában lehet hogy nemesnek, de hatásában károsnak tartom. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi