LAKATOS ANDRÁS

Full text search

LAKATOS ANDRÁS
LAKATOS ANDRÁS, a mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Most, hogy már így együtt vagyunk, őszintén és röviden beszélhetünk. Én igyekszem ehhez alkalmazkodni, és esetleg majd a vitába, ha indokolt lesz, bővebben csatlakozom.
Ahogy az már itt elhangzott, a mezőgazdasági bizottság a gazdasági kamarákra vonatkozó törvényi szabályozás felülvizsgálatáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely a H/206. szám alatt van beterjesztve, 1998. október 28-án vitatta meg, és 15 igen, 8 nem és 4 tartózkodással minősítette általános vitára alkalmasnak. A vitában markáns érvek, ellenérvek hangzottak el, és biztosan még érdemibb lett volna a vita, ha az előterjesztők személyes részvétellel vagy képviselettel megtisztelték volna a bizottságot, lehetőséget adva a bizottsági ülésen is az álláspontjuk még szélesebb megismerésére, de sajnos ezt nem tették.
A vitában elhangzottak alapján a kisebbségi vélemény úgy összegezhető, mi is egyetértünk azzal, hogy a gazdasági kamarák négyéves működése alkalmat és kellő tapasztalatot ad az értékelésre, hiszen a nagy támogatottsággal '94-ben megalkotott törvény hatályosulása sajnos nem volt zökkenőmentes. Elég, ha az indulás feltételei itt is már említett elmaradására gondolunk vagy a közfeladatok vontatott, mai napig hiányos átadására. Az a véleményünk, hogy ezt az értékelést a kormány minden külön felhívás vagy utasítás nélkül felelősséggel, vizsgálatokra alapozva elvégezheti. Az eredmény ismeretében javaslatokat tehet a még hatékonyabb működés érdekében szükséges törvények változtatására. Véleményünk szerint ehhez a kormányprogramban is megfogalmazott szándékhoz nincs szükség arra, hogy az Országgyűlés határozatban kötelezze erre a kormányt.
A fentiek miatt a benyújtott országgyűlési határozati javaslatot mi feleslegesnek és elfogadhatatlannak tartjuk. De azért is annak tartjuk, mert a vizsgálatra javasolt szempontok közül több is előítéleteket tartalmaz, amit nem alapoz meg objektív vizsgálat. Ilyennek tartjuk a kötelező kamarai tagsággal, valamint a kamarai struktúrával kapcsolatos szempontot. A szempontok között van jogsértésre buzdító, értelmezhetetlen. Ilyen a gazdajegyzők Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alá való helyezése - megfoghatatlan ez a fogalom.
(3.50)
Elfogadása esetén 60 napig teljes bizonytalanságot okozna, ha ez így valósulna meg, aminek igen komoly anyagi és morális következményei lennének a jövőben.
S végül, aki alaposan tanulmányozta és ismeri a helyzetet részletesen, az felfedezheti, hogy a javaslat egyik motivációja, hogy bizonyos érdekképviseletek - valószínűleg kellő ismerethiányból és vélt sérelemből fakadóan - a gazdasági kamarák jelen struktúrájában konkurenciát vélnek felfedezni, s ennek megszüntetésére az előterjesztésben leírt módszert gondolták megválasztani.
A fentiek miatt nem tartjuk általános vitára alkalmasnak az előterjesztést.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi