BERNÁTH ILDIKÓ

Full text search

BERNÁTH ILDIKÓ
BERNÁTH ILDIKÓ, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önkormányzati és rendészeti bizottság november 11-ei ülésén tárgyalta meg a T/325. szám alatt benyújtott, a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot.
A vitában elhangzott szóbeli kiegészítések és a felmerült kérdésekre adott válaszok alapján a bizottság a következő többségi véleményt alakította ki:
A kormányprogrammal összhangban kitűzött gazdaságpolitikai célok visszatükrözik az államháztartás, az állam szerepének újrafogalmazását, amely többek között a jövedelemcentralizáció csökkenésében is megjelenik. Ez a törvényjavaslat az első olyan költségvetési törvényjavaslat, amelyhez a kormány a társadalombiztosítási alapok költségvetését is benyújtotta, eleget téve ezzel az államháztartási törvényben előírt kötelezettségének.
Ezen túlmenően érzékelhetőek azok a változások, amelyek az 1999. évi, illetve már a 2000. évi költségvetési tervezőmunkához kapcsolódnak. Megkezdődött a költségvetés tervezési, jóváhagyási, végrehajtási és elszámolási mechanizmusainak korszerűsítése. Rendkívül fontosnak ítéltük meg ezt, tisztelt Ház, hiszen nemcsak az állami költségvetés, de az önkormányzatok és az önkormányzati intézmények is ez alá a törvény, illetve kormányrendelet hatálya alá tartoznak.
Külön is meg kell említenem a törvényjavaslatnak azt az új elemét, amely az adóerő-képesség alapján mérsékli a települések közötti jövedelemkülönbséget. A jövedelemkülönbség mérséklésére eddig is voltak törekvések, hiszen az elmúlt években a személyi jövedelemadó 29 százalékról 20 százalékra csökkent. Ez azonban nem oldotta meg azt a különbséget, amely a különböző települések, településkategóriák között volt és van.
Az adóerő-képesség vizsgálatára, illetve az iparűzési adó bekapcsolására azért van szükség, mert tudjuk jól, az országban nagyon sok olyan település van, amelynek alacsony volt a személyi jövedelemadó-bevétele, és az szja-kiegészítést akkor is megkapta, ha magas volt az iparűzési adóból származó bevétele. De igaz ennek a fordítottja is, hiszen vannak olyan települések, ahol magas az szja, de jelentős ipar híján nincs vagy alig van iparűzési adója az adott településnek. A bevezetni kívánt új elem együtt kezeli a helyi forrásokat, azaz a személyi jövedelemadót és a beszedhető iparűzési adót.
Az önkormányzatok közötti együttműködés fokozása céljából tovább erősödik a társulások ösztönzése. Ezért 50 százalékkal nő a körjegyzőségek támogatása, és 30 százalékkal nő az oktatásban a társulások támogatására szolgáló külön normatíva. Ezeket a bizottsági véleményeket megerősíti az Állami Számvevőszék megállapítását tartalmazó 1. számú füzet is.
Ami az önkormányzatok működésének feltételrendszerét illeti, különös tekintettel a keresetekre, az általánosnak megfelelő 13 százalékos átlagkereset-növekedéssel számol a költségvetési javaslat. Átlag feletti, 16 százalékos keresetnövekedésben részesülnek a pedagógusok. Az oktatási ágazatban az eredetileg tervezetthez képest 3 százalékos létszámleépítés helyett csak 1 százalékos létszámleépítés lesz.
Az elmúlt három évben 6-7 százalékos létszámcsökkenés már bekövetkezett a közfszérában. Vannak azonban olyan területek - ilyen például a közoktatás is -, ahol természetes módon évi 1 százalékkal csökken a pedagóguslétszám. A tervezett 1 százalékos létszámcsökkentés azt jelenti, hogy nem lesz szükség a pedagógusok létszámának drasztikus leépítésre.
A közbiztonság helyzetének javítását célozza a rendvédelmi szervek támogatásának az átlagos mértéket meghaladó növekedése. Így például a személyi juttatás növekménye 21,5 százalék, amely - a szolgálati törvénnyel összhangban - differenciáltan valósul meg.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A bizottságban elhangzott vélemények alapján az önkormányzati és rendészeti bizottság a benyújtott törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi