DOMOKOS LÁSZLÓ

Full text search

DOMOKOS LÁSZLÓ
DOMOKOS LÁSZLÓ, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság megtárgyalta a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot. Mint a kijelölt bizottság előadója ismertetem, hogy a bizottság 13 igen, 8 nem szavazat mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta, két fő szempontot mérlegelve: egyrészt a lehetőségeknek megfelelően kellően megalapozottnak, másrészt kellő biztonságra törekvőnek értékeli.
Megalapozottnak tekinthető, mivel figyelembe veszi a gazdasági tendenciákat és a költségvetési alrendszerek belső adottságait és determinációit. A bevételi oldal megalapozott, nagy valószínűséggel teljesül. A kiadási oldal reálisan tervezett.
A biztonságra törekvést a szokásos tartalékképzés 19 milliárd forintja mellett a gazdasági növekedéstől függő 33 milliárd forint átmenetileg zárolt, de év közben felszabadítható összegének kijelölése is alátámasztja.
Többségi véleményként kiemelésre került az Állami Számvevőszék jelentéséből egyrészt, hogy a fiatal magyar demokrácia történetében először fordul elő, hogy a költségvetés az államháztartás egészét felöleli. A polgári kormány egyidejűleg nyújtja be a központi költségvetés mellett a társadalombiztosítási alapok költségvetési javaslatát - az államháztartás alrendszereiről ily módon teljesebb képet kap az érdeklődő közvélemény, az Országgyűlés -; másrészt megkezdődött a költségvetési tervezési, jóváhagyási, végrehajtási és elszámolási mechanizmusai korszerűsítésére irányuló módszertani munka.
Tisztelt Ház! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottsági szorosabban vett szempontjai alapján külön kiemelhető a kormányzat gazdaságpolitikájából, hogy az 1999. évi 5 százalék körüli gazdasági növekedés mellett a foglalkoztatás kismértékű növekedésével számol, s így a termelékenység javulása döntően a teljesítmények emelkedéséből származhat.
Várhatóan végre már elindul a reálkeresetek és a lakosság reáljövedelmének bővülése is, de mindez belül marad a várható termelékenység emelkedésének hatékonysági korlátain, így a fajlagos munkaköltség csökken és a versenyképesség javul, a fenntartható növekedés alapjai tovább erősödnek.
A gazdaságpolitika feltételrendszerében a polgári költségvetési politika kiemelt céljai közül hangsúlyozni érdemes a foglalkoztatás szempontjából is az élőmunkateher-csökkenést megalapozó intézkedéseket a közteher csökkentése, a munkahelyteremtés ösztönzése érdekében.
A munkáltatói járulékterhek jövőre 39 százalékról 33 százalékra csökkennek. Minden egyes százalékpont-csökkenés 25 milliárd forintos pótlólagos forrást teremt a gazdaságban. Az így nyert 175 milliárd forintot közvetlenül a vállalkozók használhatják, bővíthetik a beruházásaikat, ami a munkahelyek teremtését ösztönözni. Az állam nem az adófizetők pénzéből akar elsődlegesen munkahelyeket létesíteni, hanem rábízza ezt a gazdaság szereplőire, a vállalkozókra. Ebből a megfontolásból csökkentjük a járulékterheket jövőre. A pozitív polgári költségvetési politika összhatása elősegíti azt, hogy a vállalkozások létre tudjanak hozni stabil, jól működő munkahelyeket.
A korábbi költségvetésektől eltérő logikáról, más felfogásról, egészen más megközelítésről beszélhetünk: nem szűkös források elosztásáról, hanem a jövőbe való befektetésről van szó. Az 1999. évi költségvetés végleges formába öntésénél nagy szerepet játszott a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója. A költségvetés a kormányprogrammá emelkedett szabadság és jólét alapján áll. Ezt a bizottsági többség pozitívan értékelte az ellenzéki kisebbség véleményével szemben.
Tehát a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság többségi álláspontja az, hogy támogatja a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitára bocsátását.
Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi