DR. BARTHA LÁSZLÓ

Full text search

DR. BARTHA LÁSZLÓ
DR. BARTHA LÁSZLÓ, az egészségügyi és szociális bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! Az egészségügyi és szociális bizottság legutóbbi ülésén megtárgyalta a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, és azt általános vitára alkalmasnak ítélte. Az ülésen kialakult többségi vélemény szerint világosan láthatóvá váltak a kormány szándékai, és örömmel érzékelhettük, hogy a költségvetési előirányzatok összhangban vannak a Szabadság és jólét címet viselő kormányprogrammal is. Még akkor is kiolvasható ez az akarat a számokból, ha tudjuk, hogy a kormány lehetőségei több oldalról korlátozottak. A kötöttségek és a hiányok okát az ellenzéki oldalon pontosan tudják, mi, kormánypárti képviselők pedig csak tudomásul venni tudjuk ezt a tényt, és megpróbáljuk helyrehozni hatásait.
A prioritások egyértelműek; ezek között igen jelentős helyet foglal el a családi támogatások növelése, az erre fordított tétel. Azért is üdvözölhető ez a gondolat, mivel az elmúlt időszak egyik legnagyobb vesztese volt a család. Az egészségügy területén is érzékelhető a pozitív változás. A sürgősségi ellátás megerősítése elsősorban a vidéket segíti, hiszen vannak az országnak olyan területei, melyek nemhogy fehér foltok, hanem szinte elérhetetlenek az egészségügyi ellátás számára.
Az arany óra fogalma a szakma előtt ismert. Ez az az idő, mely a váratlan esemény bekövetkezése és az első szakellátás között telik el. Az esetek döntő többségében ebben a 60 percben dőlhet el a beteg sorsa, a restitutio ad integrum, azaz a teljes gyógyulás reménye. Azt hiszem, hogy túl alkotmányos és erkölcsi kötelességünkön, gazdasági szempontból sem mindegy, hogy hány honfitársunknak tudunk ily módon is segíteni abban, hogy reális esélyük legyen munkaképességük visszaszerzésére.
A központi gyakornoki rendszer életre hívása több száz új orvosi státuszt hoz létre a központi költségvetés terhére. De a szakképzés európai uniós harmonizációja miatt is fontos ez a döntés. A háziorvosi praxisok tárgyi privatizációjának lehetősége is új perspektívákat nyit az alapellátásban.
Végezetül: az egészségügyi dolgozók reálbér-emelkedése, a 13. havi fizetés költségvetési biztosítása és az ügyeleti rendszer fedezetének kialakítása is egy alapjaiban új, alapvetően jobb gondolkodás záloga.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi