DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság az elmúlt hét szerdáján megtárgyalta a ‘99. évi költségvetésről szóló T/325. számú indítványt, és azt általános vitára alkalmasnak tartotta.
Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a bizottságunkban a költségvetésről - ellentétben más bizottságokkal - nem alakult ki hosszasabb vita. Szeretném jelezni azt is, hogy a rövid vita során ellenzéki képviselőtársaim konstruktív magatartást tanúsítottak abban, hogy nem bocsátkoztak a részletek hosszas megvitatásába. Ugyanakkor leszögezték azt, hogy - idézem - "egy költségvetés természetesen mindig tükröz bizonyos kormányzati filozófiát, és tessék azt természetesnek venni, hogy az ellenzéki képviselők a költségvetésben mutatkozó kormányzati filozófiának minden pontjában nem értenek egyet". Ezt nyilván az ellenzéki képviselőtársaim a bizottság kisebbségi előadója véleményében és a vita későbbi során érvényre fogják juttatni.
Tisztelt Elnök Asszony! Mint a bizottság többségi véleményének tolmácsolója, bizottságunk kompetenciájába tartozóan, a vitában elhangzottaknak megfelelően a költségvetés egyetlenegy "fejezetéhez", az egyházak támogatásához szeretnék néhány gondolatot fűzni. Az Orbán-kormány programjában pontosan megfogalmazta, hogy elismeri a történelmi egyházak munkáját a nemzet életében, és számít azok szolgálatára lelki, szellemi, erkölcsi, kulturális, oktatási, nevelési, szociális téren. Úgy véljük, hogy az előttünk fekvő költségvetés e programnak pontos tükörképét adja, mert ez az "elismerés" a költségvetési számokban meg is jelenik.
Általánosságban elmondható, hogy mintegy 25 százalékos növekedést figyelhetünk meg. Mielőtt bárki is kritizálná ezt a számot, talán soknak tartaná, el kell mondani azt, hogy azért ennyi ez a szám, mert ez a költségvetés az elmúlt évek egyház-finanszírozási hibáit próbálja kijavítani. Így az egyházak támogatása több csatornán történik: részben a közvetlen költségvetési támogatás, a másik az egyházak által működtetett intézmények normatív támogatása, és - hozzáteszem - a magánszemélyek átengedett személyi jövedelemadójából adódó támogatás.
Tisztelt Elnök Asszony! Ez a költségvetés végre rendezi a korábban elmaradt hitoktatási díjakat, rendezi a már megkezdett egyházi beruházások támogatását, és megszünteti a protestáns egyházakat ért hátrányokat, ami a járadékfinanszírozással kapcsolatos. Ezt egyébként olvashatjuk a Fidesz-Magyar Polgári Párt programjában is, miszerint tárgyalásokat kezd és folytat az illetékes egyházakkal. Úgy vélem, hogy ez a költségvetés alapjában véve az elmúlt kormányzati ciklus egyház-finanszírozási hibáit kijavítja, és lehetőséget ad arra, hogy valóban a társadalomban a kormány - az államot képviselve - együtt dolgozzék az egyházakkal.
Köszönöm a türelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi