DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR

Full text search

DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR
DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A mezőgazdasági bizottság 1998. november 11-ei ülésén megtárgyalta a T/325. számú törvényjavaslatot a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről. Ezen belül a bizottság a költségvetés mezőgazdasággal foglalkozó fejezeteit tárgyalta, valamint az Állami Számvevőszék 1999. évi költségvetéshez adott véleményezésének mezőgazdasági vonatkozású részeit.
A bizottság megállapította, hogy a költségvetési javaslat a mezőgazdaság számára 1999-ben 159 milliárd forintot kíván biztosítani. Ez 40 milliárd forinttal több, mint az, amit az előző kormány 1998-ban a mezőgazdaság számára biztosított, 119 milliárd forint. (Dr. Kis Zoltán: De ebben benne van a kölcsön is! - Derültség az SZDSZ padsoraiból.)
Az 1999. évi költségvetés kifejezett célja, hogy az olyan folyamatok, mint az egyensúlyjavítás, hatékonyságnövekedés képezzék az agrárgazdálkodás alapjait. A bizottság megállapította, hogy a költségvetés mezőgazdaságot érintő fejezete fő hangsúlyt a beruházásokra és a növekedésre helyezi. A költségvetés 10-11 százalékos inflációs hatással kalkulál, valamint 2-3 százalékos fogyasztásnövekedéssel.
Fontos eleme az agrárköltségvetésnek, hogy a jövedelemcentralizáció és az újraelosztás aránya mérséklődik, vagyis az állam kisebb szerepet vállal a jövedelemfolyamatokból. A költségvetés kiemelten kezeli a termelési támogatásokat és a piacra jutás elősegítését. Ez komoly előrelépés az előző évekhez képes. A garanciavállalásokra elkülönített összeg 16 milliárd forint. Ezen összeg nagyságából adódóan a piacszabályozás előtt több olyan csatorna nyílik, amely korábban nem létezett.
Az agrárköltségvetés tartaléka 1,9 százalék, ami 2,5 milliárd forintnak felel meg. Külön kiemelem az informatikai rendszer korszerűsítését, amely úgy a földnyilvántartást, mind a tenyészállat-nyilvántartást elősegíti és lehetővé teszi.
Az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítésére 7,1 milliárd forint van betervezve, amely arányosan megfelel a kormány által a csatlakozási folyamat befejezéséig meghirdetett 25-30 milliárd jövő évre eső költségrészének.
Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta, és ajánlja az Országgyűlés számára elfogadásra.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi