DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA, az egészségügyi és szociális bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről a T/325. számon benyújtott törvényjavaslat egészségügyi és szociális bizottsági vitája során, mondhatjuk, csak kisebbségi vélemény fogalmazódott meg. Szerettünk volna vitát folytatni kormánypárti képviselőtársainkkal erről a törvényjavaslatról, a jegyzőkönyvek azonban bizonyítják, hogy ebben a bizottsági vitában ellenzéki képviselőtársaimmal együtt részt vettünk - egy kormánypárti képviselőtársunk szólalt meg ebben a vitában. Magunk próbáltuk feltenni kérdéseinket, és magunk próbáltuk megfejteni a költségvetés két, ránk vonatkozó fejezetének különféle címeit és alcímeit, miután azok szakmai tartalmai, azt gondolom, a bizottsági vita után is elég homályosak maradtak. Ezért a kérdéseim megismétlésével szeretném felhívni a kormánypártok figyelmét a költségvetésben megfogalmazott aggályainkra, illetve a benne lelhető hiányosságokra.
A költségvetési tervezet előirányzataiként, prioritásaiként fogalmazódtak meg több címben és kiemelt előirányzatban a mentőszolgálat, a sürgősségi betegellátás, ezek eszközparkfejlesztése, melyek jelentős forrásbővítést igényelnének, azonban a pontos indoklás és részletezettség, a mögöttük rejlő szakmai tartalom mind ez idáig nem ismeretes. Az egészségügyi programváltás például a nemzeti egészségügyi struktúrafejlesztésben megnyilvánulhatna, ha tudnánk, hogy mit takar ez a fogalom, amelyet megfogalmaztak. Ugyanez érvényes a szakmai programként megfogalmazottak túlnyomó többségére.
Három általános megjegyzés kínálkozik. Nagyon nehéz volt megítélni ezeket a fejezeti költségvetéseket, melyek szerkezetükben lényegesen eltérnek a korábbi évektől. Nehéz megítélni a tárca saját igazgatási költségeinek alakulását, mivel a tárca ebben a ciklusban vált ketté. A mögöttes szakmai programok igen vázlatosak, súlyponti kérdéseiről sincs ismeretes kidolgozott program. Ez még a kormány által prioritásként megfogalmazott sürgősségi betegellátásra is érvényes. Erről a sürgősségi betegellátásról - melynek alapvető céljával egyébként kormánypárti és ellenzéki képviselőtársaim alapvetően egyetértenek - mégis azt tudom mondani, hogy nem tudjuk meg, a kormány e tekintetben pontosan mit szeretne. Különféle fejezetcímeken jelentős nagyságrendű pénzek vannak elhelyezve, mégis csak a kérdéseinkre kapott válaszokból derült ki, hogy ugyanerre a programra terveznek forrásokat megjeleníteni, például a katasztrófa-egészségügyi fejezetben is.
(17.20)
Aggályosnak tartjuk, hogy miközben a dologi kiadásokat az előterjesztő jelentős mértékben megemeli - például a népegészségügyi programoknak nem adott valóságos prioritást; azt gondoljuk, hogy ezek olyan komplex szakmai programok, amelyek túlnyúlnak az egészségügy fejezetein -, mégis, ha a képviselőtársaim elolvassák a más fejezeteket, ezeknek a megfelelőjét nem fogják megtalálni. Ugyanez érvényes a gyógyító-megelőző ellátásokra. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a felhalmozási kiadások gyakorlatilag a tavalyi évi szinten maradtak. Ezek jelentős bővítése kívánatos lenne a jövőben. Ugyancsak sajnálatosnak tartjuk, hogy a már megkezdett programok lelassulnak, ezt az előterjesztők is elismerik. Mik ezek konkrétan? Például a radiológiai géppark cseréje, például az aneszteziológiai ellátások pótlása, például a minimumfeltételek teljesülése - és sorolhatnám tovább.
Összefoglalva azt tudom mondani, hogy a Szociális és Családügyi Minisztérium fejezetét illetően nem fogalmazódott meg érdemi vélemény, hiszen a családi ellátásokról szóló törvénytervezetet ugyanazon a bizottsági napon tárgyalta meg a bizottság. Összefoglalva: a kérdéseink kérdések maradtak. Reméljük, hogy ezek a részletes vitában kifejtésre kerülnek. Ezért nem tartottuk általános vitára alkalmasnak ellenzéki képviselőtársaimmal együtt a törvényjavaslatot.
Köszönöm, elnök asszony. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi