HOMA JÁNOS

Full text search

HOMA JÁNOS
HOMA JÁNOS, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben az évszázadban nem volt még ilyen mértékű emelkedés a kultúra támogatásában, mint amilyet a mostani törvényjavaslat tartalmaz, s ami 1998-tól 1999-ig megvalósul. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Dehogynem!) Megismételhetem. Így aligha meglepő, ha bejelentem, a kulturális és sajtóbizottság, miután megtárgyalta a T/325. számú, a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, azt általános vitára alkalmasnak találta.
A többségi vélemény ismertetésével bíztak meg. Eszerint a javaslat összhangban azokkal a célokkal, amelyeket a kormányprogram megfogalmazott. A javaslat prioritásai között szerepelnek a humántőkével kapcsolatos ráfordítások, célok. Ide sorolva az oktatást, a kultúrát és az egyházi tevékenységet is.
Ami a kulturális területet illeti, a jövő évi költségvetési terv 66,7 milliárd forint költségvetési támogatást tartalmaz. Ez felöleli az önkormányzatoknak kifejezetten kulturális célokra adott központi költségvetési támogatást, továbbá a médiával kapcsolatos támogatásokat is. Az önkormányzatoknak adott, az imént említett támogatás az 1998. évihez képest 31 százalékos növekedést jelent.
A közelmúltban létrehozott Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának egyik fontos célja, hogy megfelelően előkészítse a millenniummal kapcsolatos ünnepségeket, programokat. Ez a tárca költségvetésének egyik központi témája.
A másik ilyen fő téma a kulturális szaktörvénnyel kapcsolatos feladatok teljesítése. Ezt a kulturális szaktörvényt az Országgyűlés tavaly fogadta el. Kihatása már ez évben érvényesült a költségvetésben. Jövőre az ezzel kapcsolatos célokra több mint az ez évi összeg duplája került előirányzásra, annak ellenére, hogy a költségvetési törvény javaslatot tett a kulturális szaktörvény módosítására.
Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési törvényjavaslat a közgyűjteményi normatív támogatás 20 százalékos emelkedésével számol. De ezen túlmenően olyan központi előirányzatok is szerepelnek az önkormányzati körben, mint az úgynevezett érdekeltségnövelő támogatás, amely könyvtári és közművelődési területen érvényesül, könyvtári állománygyarapításra, közművelődési infrastruktúra fejlesztésére szolgál. Nagyon komoly, mintegy 5,3 milliárd forintos támogatást kapnak a színházak, de jelentős összeggel segítik a helyi hivatásos zene- és énekkarokat is.
Ami pedig a média területét illeti: itt a médiatörvény a műsorterjesztési költségekhez köti a központi költségvetés támogatási kötelezettségét. Ez a műsorterjesztési költség jövőre 12 százalékkal növekedne. Ez azt jelenti, hogy 1 milliárd forinttal több jutna a Magyar Rádió, illetve a közszolgálati televízió támogatására.
(18.20)
Kormánypárti képviselőtársam javasolta az MTI archívumának különleges kezelését is.
A kulturális és sajtóbizottság ülésén szóba került a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetésével kapcsolatos témakör is. Mint kiderült, ez egy kétéves folyamat egyik állomása, hiszen 1996-ban indult ez a folyamat, amikor is a Pénzügyminisztérium kezdeményezte a sok elkülönített állami pénzalap csökkentését. Még abban az esztendőben 31-ből 25-öt megszüntettek, aztán később továbbiakat. Most már csak két alap maradt. A Nemzeti Kulturális Alap úgy szűnik meg, hogy az előzőeknél jobb lehetőségekkel, alapprogramként jelenik meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma költségvetésében. A pályáztatási rendszer, mely az alap működésének lényege volt, továbbra is megmarad.
Az MSZP-s, SZDSZ-es képviselők kisebbségi véleményét más ismerteti. Közülük egyesek úgy vélték, hogy a tárca 60 százalékos növekedése abból fakad, hogy új tételek kerültek a költségvetésbe az új minisztériumhoz. Ezt egyértelműen cáfolta a tárca képviselője. A kulturális és sajtóbizottság ülésén elhangzott olyan vélemény is, amely szerint a Nemzeti Kulturális Alap körüli változás hozhat pozitív eredményeket is. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Például megszűnhet az a kormánypárti képviselőtársam szerinti belterjesség, amely öt szakmai területen kialakult. (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az időkeret leteltét.)
Összességében tehát a kulturális és sajtóbizottság általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi