HORVÁTH LÁSZLÓ

Full text search

HORVÁTH LÁSZLÓ
HORVÁTH LÁSZLÓ, az ifjúsági és sportbizottság alelnöke, a bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! A magam és a bizottság többségének nevében is nyugodtan ki merem jelenteni, hogy a polgári koalíció kormányának első költségvetése a jövő építésének költségvetése.
Aki ismeri a '99-es költségvetés tervszámait, tudja, hogy nem túlzok, amikor azt állítom: a magyar sport és az ifjúsági ügyek gyökeres fordulópontja lesz a '99-es esztendő. Nemcsak azért, mert soha, de soha nem állt rendelkezésre egy adott évben akkora mértékű költségvetési erőforrás a magyar sporttal és az ifjúsággal kapcsolatos feladatok kezelésére, mint a '99-es esztendőben, hanem azért is, mert végre megtörténik az, amit mind a szakemberek, mind a döntéshozók, mind az érintettek régóta óhajtottak, régóta vártak, hiszen '99-től mind az ifjúsági ügyek, mind a sport területén minisztérium fogja ellátni az állami feladatok irányítását. Ez már önmagában is jelentős előrelépés.
A növekedést azonban az is jelzi például, hogy míg az Országos Testnevelési és Sporthivatal ez évi eredeti kiadási előirányzata 7 milliárd 887 millió forint volt, addig az 1999. január 1-jén megalakuló Ifjúsági és Sportminisztérium jövő évre vonatkozó kiadási főösszege közel 14 milliárd forint.
A sportcélú költségvetési támogatások esetében a növekedés a '98-as bázishoz képest '99-re mintegy 75 százalékos. Ez világosan mutatja, hogy a kormány nemcsak hogy végrehajtja a kormányprogramot, hanem komolyan is veszi, hogy ez a költségvetés értékorientált, és igen kedvező körülmények között mindannyian bátran bízhatunk abban, hogy az Ifjúsági és Sportminisztérium a jövőt meghatározó kérdésekkel érdemben tudjon foglalkozni a jelenben.
Az Ifjúsági és Sportminisztérium létrehozása és a minisztérium számára biztosított költségvetési erőforrások az első lépés a kormányprogram sport- és ifjúsági fejezetének végrehajtására. A világosan megfogalmazott célokhoz megfelelő nagyságú erőforrások párosulnak, ami a korábbi években sajnos nem volt felfedezhető a Magyar Köztársaság költségvetésében.
Tisztelt Ház! Az Ifjúsági és Sportminisztérium megalakulása, illetve a sport- és ifjúsági ügyekkel kapcsolatos állami teendők minisztériumi szintre emelése azért fordulópont a magyar sportélet és az ifjúsággal kapcsolatos kormányzati politika történetében, mert ez kedvező környezeti feltételeket teremt a magyar sportban eddig még le nem zajlott, ám szükséges gyökeres változások véghezvitelében.
Ma gyakorlatilag a sport az egyetlen olyan társadalmi szféra, amelyet még mindig nemritkán a tervgazdasági beidegződések és magatartásminták jellemeznek, amelyeket jól mutat többek között a köztartozások problémája vagy a magyar labdarúgásban, és különösen annak vezetésében mutatkozó káosz. Biztosíthatok mindenkit, hogy az Ifjúsági és Sportminisztérium költségvetése és remélhetőleg tevékenysége is bizonyíték lesz arra, hogy a magyar sportélet rendszerváltozás előttről megrekedt szerkezete átalakul, és a sport a gazdasági-társadalmi átalakulás folyamatának szerves részévé válhat.
A kormány sportfinanszírozási alapelvei és tervezett eszközei ezzel szemben gyökeresen újak, ugyanakkor lehetőséget nyújtanak és egyben ki is kényszerítik a sport piacgazdasági átalakulását.
Ennek szellemében a sportfinanszírozásban az Európai Sport Charta alapelveit tesszük magunkévá, és a kormányzati sportpolitika középpontjába a szabadidősportot, különösen a gyermek- és ifjúsági sportot helyezzük előtérbe, ugyanakkor természetesen azok sem maradnak ki a finanszírozásból, akik az átlagnál tehetségesebbek a sport területén.
Elsőbbséget fog élvezni továbbá a fogyatékos sportolók ügye - a fogyatékossport ügye -, akiknek az épekkel egyenrangú támogatást kíván biztosítani az új minisztérium. Mindezeket a célokat többek között a sport üzleti alapú átalakításával kívánja az új sportpolitika megvalósítani.
Tisztelt Képviselőtársaim! A részleteket illetően lehetnek, és biztos vagyok benne, hogy lesznek is vitáink. De mennyire más, és mekkora előrelépés az a helyzet, hogy egy létező minisztérium ifjúsági és sportpolitikai céljairól eszmét tudunk cserélni! A jövő a jelenben kezdődik, ahogy szokták mondani, és ez a költségvetés garantálja, hogy lesz egy minisztérium, amely a jövőre gondol, épít, és számít az utánunk jövőkre.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi