MOLNÁR GYULA

Full text search

MOLNÁR GYULA
MOLNÁR GYULA, a külügyi bizottság alelnöke, a bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A külügyi bizottság ülésén a hozzászólók mindegyike általános vitára alkalmatlannak találta a költségvetést, a szavazásnál azonban ezek a vélemények kisebbségbe kerültek, és most már pontosan érzékelem, hogy az általános vitának mi a lényege: hogy megtudjuk, a kormánytöbbség miért is támogatta a bizottságban az előterjesztést, holott ott a vitában nem vettek részt.
A külügyi bizottságon belül is elmondhatjuk azt, a vitában hallhattuk: ahogy az egész költségvetésnél elmondható, hogy a bevételek megalapozatlannak tűnnek, ez a külügyi költségvetésnél is így van. Rendkívül bizonytalan vízumbevétel-növekedéssel számol a Külügyminisztérium. Ez két szempontból is aggályos. Az egyik az, hogy csökken azon országok száma, amelyekkel a vízumkötelezettségünk fennáll, a másik oldalról pedig köztudottan a magyar vízumdíjak így is az átlagosnál jóval magasabbak, tehát hosszú távon nem fenntarthatók.
A kiadásokkal kapcsolatban a többségi vélemény előadója hosszasan ecsetelte a számokat, én is szeretném ezt megkísérelni. 7,1 milliárddal nő a költségvetés a számok szerint, ami 38,3 százalék az ÁSZ véleménye alapján. Ott hosszas rákérdezés után sikerült azt kihoznunk, hogy ez valójában 7 százalékos növekedést jelent, hiszen ha a funkciónövekedésekhez rendelt pénzeket levonjuk ebből a növekedésből, akkor kiderül, hogy a valóságos növekedés mindösszesen 7 százalék, és a külügy területén például a bérek növekedése átlagosan 2,7 százalék lesz.
Tehát ha megnézzük a külügyi tárcát erősen érintő forintleértékelést, az inflációt, ezt a növekedést, akkor azt gondolom, hogy ezzel a költségvetéssel nagyon dicsekedni nem lehet.
Külön szeretném kiemelni a kormány nemzeti elkötelezettségével meglepően ellentétes tételt, miszerint a határon túli magyarokhoz átkerülő alapítványok közül a Teleki Alapítvány vagy a Magyarok Világszövetségének költségvetési támogatása számunkra meglepő módon csökkent ebben a költségvetésben.
Bár a Phare-pénzekkel kapcsolatban a most elhangzott álláspontot hallottam, mégis kifejezném az aggodalmamat: általában elmondható a költségvetésről, hogy nem nagyon látszanak a magyar finanszírozási oldalak. Amennyiben az 5,3 milliárd teljes egészében magyar finanszírozás nélkül megkapható, ez nyilván örömmel tölt el minket.
Összességében elmondható, hogy jól látszik a költségvetésen: vannak erős tárcák és erős miniszterek, vannak kevésbé erős tárcák és kevésbé erős miniszterek; mi a külügyminisztert a középerős miniszterek közé soroltuk, sajnáljuk, hogy ezt személyesen nem tudjuk most neki elmondani, de a kisebbség 6 szavazattal nem támogatta a költségvetés általános vitáját. Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi