BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ha egy kormány megalakulása előtt a miniszterelnök "Több mint kormányváltás" jelszóval hirdeti meg a maga programját, akkor nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mennyire veszi komolyan ez a kormány a jogállamiság elveit. Nos, az elmúlt hetekben számos leckét kaptunk ebből. Gondoljunk csak a Nemzeti Színház, a metró, a székesfehérvári elkerülőút vagy az ítélőtáblák kérdésére: ami tegnap még igaz volt, az két választás után már nem igaz.
Ami azonban az elmúlt héten kedden és csütörtökön történt az Országgyűlésben, túltesz mindazon, amit az elmúlt hetekben tapasztaltunk. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról szóló törvény módosításáról szavazott a múlt héten két lépésben az Országgyűlés. Csáky András képviselő úr az MDF-től benyújtott egy módosító javaslatot, amely szerint a magánnyugdíjpénztárak tagjai 1 százalék helyett 2 százalékot kötelesek a társadalombiztosítási nyugdíjpénztárba befizetni. Ezt a javaslatot az előterjesztő a bizottságokban természetesen nem támogatta. Maga is érzékelte, hogy egy tavaly elfogadott, évtizedekre szóló nyugdíjreformot nem lehet néhány hónap elteltével ilyen módon a jogosultak rovására módosítani.
(13.30)
Mégis a módosító indítványokról tartott múlt keddi szavazáson - meglepetésre - a kormánytöbbség frakciói megszavazták ezt a módosítást. A csütörtöki zárószavazás előtt - egy zárószavazás előtti módosító javaslattal - a kormány is melléjük állt, és ilyen módon növekedett az, amit a magánnyugdíjpénztárak több mint 1,2 millió tagjának a tb-kasszába kell fizetnie, és csökkent az az összeg, amit saját nyugdíjpénztárukba fizethetnek. Több mint 1,2 millió szerződést kötöttek magyar jogosultak - talán ők is polgárok - a rendszer bevezetése óta, és a kormánytöbbség önkényes beavatkozása egyoldalúan módosította ezeket a szerződéseket.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ennek legalább az alábbi három következménye van: közgazdaságilag ez azt jelenti, hogy a polgárok magánmegtakarításait a kormány döntése állami költekezéssé alakítja át, ennek a több mint 10 milliárd forintnak az erejéig. Másodszor: ez a döntés aláássa a polgárok bizalmát a nyugdíjrendszerben. Szeptemberben még csak azt kellett megtanulniuk, hogy hiába van egy hatályos törvény, amely ráadásul hatpárti konszenzuson alapul és megszabta a nyugdíjemelés mértékét, a jobboldali kormány, önkényes döntésével 20 százalékról 11 százalékra csökkenti azt a nyugdíjemelést, amit évtizedek járadékbefizetései után kaphatnak a társadalombiztosítás és a nyugdíjrendszer jogosultjai.
Most ezen is túlmentek: novemberben azt kell megtanulni, hogy a magánnyugdíjpénztárakkal kötött magánszerződések sem érvényesek, ha a jobboldali kormánytöbbség ezt két nap alatt meg kívánja változtatni. Ez viszont azt jelenti, tisztelt Országgyűlés, hogy mindaz, amit a feketegazdaság elleni küzdelemről a jobboldali kormánypártok mondanak, mind humbug, hiszen ebből mindenki azt tanulja meg, hogy nem érdemes nyugdíjjárulékot fizetni, hiszen hogy mit kap érte, azt ugyanúgy naponta és hetente dönti el a kormány, mint ahogy az államszocializmusban is az akkori kormány mindenkori döntésétől függött a dolog.
A harmadik következmény pedig, tisztelt Országgyűlés, a jogbiztonság alapjainak a megkérdőjelezése. Egy törvény, amely magánviszonyokra vonatkozik, bármikor megkérdőjelezhető.
Tisztelt Országgyűlés! Az előző ciklus két legjelentősebb reformját, az igazságügyi és a nyugdíjreformot teszik önök kérdésessé. Hogy miért nem tetszik a nyugdíjreform, azt tudtuk: azért, mert van valami nyugdíjbefizetés, amiről nem önök, a kormánytöbbség rendelkezik; most megmutatták az ország népének, hogyha akarják, arról is önök rendelkeznek!
Ez ellentétes a jogállamiság alapjaival, ezért a Szabad Demokraták Szövetsége az Alkotmánybírósághoz fog fordulni ebben az ügyben, mert szeretnénk végre tisztán látni, mit is jelent az az állítás, hogy több mint kormányváltás az, amit a jobboldali kormánytöbbség csinálni akar.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi