DR. BÁNK ATTILA

Full text search

DR. BÁNK ATTILA
DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Úgy tűnik, a Szocialista Párt vezető politikusai ott folytatják a Horn Gyula-i hagyományt, ahol a kormányfő abbahagyta, nevezetesen: az igazán meghökkentő dolgokat nagygyűléseken, lakossági fórumokon mondják el, s lehetőleg a székesfővároson kívül, vidéken.
Két hete már volt alkalmunk megemlékezni Sándor László úr nevezetes debreceni kijelentéseiről, és úgy gondoltuk, ez igazán nem múlható felül vagy alul - kinek-kinek a belátására bízom, hogy melyik tetszik neki. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.)
Az elmúlt héten azonban újabb kijelentés borzolta Magyarország politikai közvéleményét, nevezetesen: Kiss Péter úr, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt találta mondani, hogy a jelenlegi kormány a Gömbös-kormány reinkarnációja. (Moraj az MSZP padsoraiban.) Hölgyeim és Uraim! Miután kiderült, hogy nem tévedésről van szó, valóban ezt mondta a frakcióvezető-helyettes úr, teljesen meghökkentő kijelentését kétféleképpen lehet értelmezni. Mielőtt azonban erre rátérnék, szeretném mind az önök, mind pedig a tévénézők figyelmébe ajánlani a reinkarnáció magyarázatát, amit erről az értelmező szótár ír: a lélekvándorlást tanító vallásokban valakinek vagy valaminek más testben való újjászülését jelenti. Mit is mondott tehát a képviselő úr? Azt mondta, hogy az Orbán-kormányban ölt testet a korábbi Gömbös-kormány.
Hölgyeim és Uraim! Két dologra lehet itt tulajdonképpen gondolni: egyrészt arra, hogy a műszaki alapvégzettségű frakcióvezető-helyettes úr ingoványos, és úgy tűnik, számára elég nehéz területre, a XX. századi magyar történelem (Derültség és taps a kormányzó pártok padsoraiban.) területére tévedt, és valószínűleg nem tudta, miről beszél. Ez esetben nem elnézést, hanem bocsánatot kell kérnie a kormánytól. Máris javaslom, próbálja meg legalább a marxista-leninista egyetem tananyagánál jobban tanulmányozni a (Derültség és taps a kormányzó pártok padsoraiból.) a magyarországi történelmet!
Ha azonban nem tévedésről van szó - mert sajnos, ebben a gondolatban nagyon benne van egy bizonyos szándékosság is -, akkor sokkal nagyobb a baj, hölgyeim és uraim. Remélhetőleg Kiss Péter úr ismeri a Gömbös-kormány tevékenységét. Remélhetőleg Kiss Péter úr tudja, ki volt az a Gömbös Gyula. Talán tudja Kiss Péter úr, hogy ő volt az, aki megalakította a Magyar Országos Védőerő Egyletet, s talán tudja, ő volt az, aki a Fajvédő Pártot is megalakította Magyarországon. Talán azt is tudja, hogy 1925-ben, kormányra kerülése előtt ő volt az, aki a zsidó vallású magyar állampolgárok választójogának korlátozásáért szállt síkra.
Hölgyeim és uraim! Ha Kiss Péter úr ezt mind tudta, akkor nem tudom, miért hasonlította ehhez a kormányhoz. (Moraj az MSZP padsoraiban.) Ahhoz a kormányhoz hasonlította a jelenlegi kormányt, amelynek tevékenységéből következett II. világháborús részvételünk - Gömbös Gyuláról van szó, tisztelt képviselő úr, aki szégyenletes módon két alkalommal is ellátogatott Adolf Hitlerhez és Mussolinival jó barátságot tartott fenn.
Hölgyeim és Uraim! Ehhez a kormányhoz hasonlította Magyarország kormányát? Képviselő Úr! Azt gondolom, ön átlépett a politika Rubiconján. Egy demokratikus pártnak - én sokakkal ellentétben a Magyar Szocialista Pártot is demokratikus berendezkedésű pártnak tartom - (Közbeszólások és moraj a Fidesz padsoraiban.) meg kell akadályoznia azt, hogy ilyen kijelentések megtörténjenek!
Ön biztos lehet benne, kedves képviselő úr, hogy ez a kormány nem a világháború, hanem az Európai Unió felé vezeti ezt az országot! Ön biztos lehet benne, képviselő úr, hogy ez a kormány sem egy fasiszta, háromhatalmi egyezményhez, de egy Varsói Szerződéshez sem fogja csatlakoztatni az országot! (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.) Van még egy különbség, képviselő úr! - nem a Gömbös- és az Orbán-kormány között, hanem az Orbán-kormány és az önök jogelőd pártjának kormánya között; biztos lehet benne, képviselő úr, hogy ez a kormány nem kényszerül arra, hogy 31 év után újratemesse az általa kivégeztetett politikustársait.
Köszönöm a figyelmüket. (Hosszan tartó taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
(13.40)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi