DR. JÁRAI ZSIGMOND

Full text search

DR. JÁRAI ZSIGMOND
DR. JÁRAI ZSIGMOND pénzügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Két kérdésre szeretnék röviden válaszolni a magánnyugdíj-hozzájárulást illetően: az első az, hogy miért kellett csökkenteni; a második pedig az, hogy ez miért nem okoz bizonytalanságot a magánnyugdíjpénztárakban.
Csökkenteni azért kellett, mert a 7 százalékos magánnyugdíj-hozzájárulás a költségvetésben összesen 81 milliárd forintnyi támogatáskiesést eredményez, illetve 81 milliárd forinttal kell a költségvetésnek támogatnia az állami nyugdíjpénztárat azért, mert a befizetők által az állami nyugdíjpénztárba befizetett összeg ilyen mértékben csökken. Az 1 százalékpontos csökkenés 11 milliárd forint költségvetésitámogatás-csökkentést eredményezett volna. Így sikerült a 81 milliárd forintos hiányt 70 milliárd forintra lefaragni.
Egyébként a társadalombiztosítások költségvetése összesen 149 milliárd forintnyi hiányt fog mutatni a jövő évben, amiből a döntő rész a nyugdíjköltségvetés.
A második kérdés, hogy ez miért nem jelent bizonytalanságot a polgároknak: azért nem jelent, mert ezt a pénzt továbbra is a nyugdíjukra fogja fordítani (Derültség az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.) - nyugdíjukra fogják fordítani, a különbség csupán annyi, hogy nem a magánnyugdíjalapokba, hanem az állami nyugdíjalapba. (Moraj az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.) Azt a nyugdíjat, amit ezután befizetnek, nagyobb összegben vagy nagyobb arányban fogják az államtól kapni. Nem gondoljuk, hogy ez az 1 százalékos csökkenés bármilyen bizonytalanságot jelentene, és ezzel bárki kivett volna egyetlen fillért is az állampolgárok zsebéből.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Moraj az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi