DR. PÁLINKÁS JÓZSEF

Full text search

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF
DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr hozzászólása felhívja a figyelmet az óvodai nevelés fontosságára. A gyerekek számára valóban az óvoda az első közösség a család után, ahol belépnek egy közösségbe, ahol nevelik őket. Az óvodai nevelésben a példa, az értékrend, az a figyelem, amelyet a gyerekek kapnak, rendkívül fontos, és természetesen nagyon fontos a gyermekek biztonsága. Ezen biztonság fokozása érdekében szól hozzá a képviselő úr, és javasolja az óvodapedagógusok nyugdíjkorhatárának csökkentését.
Nos, az óvodapedagógusok életkörülményeiről szeretnék néhány szót szólni. Úgy gondolom ugyanis, hogy elsődleges eszköz az óvodapedagógusok életkörülményeinek javítása mind a gyerekek megfelelő figyelemmel, példával történő nevelése, mind pedig a gyerekek biztonsága tekintetében. Az óvodák tárgyi feltételeinek javítása, az óvodai felújítási program, másrészt az óvodák fizikai biztonságának növelése járul hozzá ahhoz, hogy gyerekeinket nagyobb biztonságban tudjuk.
Természetesen nem elhanyagolható az életkörülmények között az óvodapedagógusok bére, az óvodapedagógusok fizetése. A kormány oktatáspolitikájához ez is szorosan hozzátartozik. Az óvodapedagógusok esetében ugyanolyan kiemelt béremelés valósul meg, mint a tanárok esetén. Többször elhangzott, hogy januártól 16 százalékkal, szeptembertől újabb 3 százalékkal emelkedik, ez 19 százalék. Reméljük, hogy a 32 ezer óvodapedagógus munkáját, életkörülményeinek javítását ez az intézkedés fokozni fogja. Az óvodák normatív támogatása 67 ezer forintról 79 ezer forintra, mintegy 18 százalékkal emelkedik. Reméljük, hogy ez is az életkörülmények javítását okozza, és lehetővé teszi a nagyobb figyelmet az óvónők részéről. Megemlítem még, hogy a speciális ellátásban a növekedés 130 ezer forintról 193 ezerre történik, ami majdnem 40 százalékos emelkedés.
Ha bármilyen változtatást kívánunk a nyugdíjkorhatárban, ezt részletes vizsgálatnak kell megelőznie. A képviselő úrnak ezt a részletes vizsgálatot tudom megígérni. Ezen vizsgálatok alapján kezdeményezni lehet - ha erre szükség van - az óvodapedagógusok nyugdíjkorhatárának csökkentését.
Azt jegyzem még meg, hogy azokban a munkakörökben, amelyekben a nyugdíjkorhatár alacsonyabb, ez a nyugdíjkorhatár azért alacsonyabb, mert ezekben a munkakörökben az emberek fizikailag és szellemileg gyorsabban elhasználódnak, mint más munkakörökben. Ez a gyors elhasználódás teszi szükségessé azt, hogy a nyugdíjkorhatárt csökkentsük. Azt gondolom, hogy az elsődleges eszköz ennek az elhasználódásnak a csökkentésére az életkörülmények, a munkafeltételek javítása az óvodában; és ha ez nem elegendő, illetve kimutatható az, hogy az óvodában ez az elhasználódás sokkal gyorsabb és valóban indokolt a nyugdíjkorhatár csökkentése - reméljük, ezen vizsgálatok ezt kimutatják, és ha így történik - kezdeményezni fogjuk ebben a dologban a megfelelő lépéseket. Most a nyugdíjkorhatár-csökkentésre vonatkozóan konkrétabb ígéretet nem tudok tenni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi