DR. PINTÉR SÁNDOR

Full text search

DR. PINTÉR SÁNDOR
DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! 1998. november 14-én hajnalban három falu lakosságának - Sárhidának, Baknak és Bocföldének - el kellett hagynia a lakóhelyét. Összesen 3430 fő kényszerült otthona elhagyására. Ez az esemény indokolttá teszi, hogy tájékoztatást adjak a tisztelt Országgyűlésnek, hogy miért következett be ez a rendkívüli helyzet, milyen erőfeszítéseket tettek a hatóságok és az állampolgárok közösen azért, hogy az emberi életek ne kerüljenek veszélybe, és megelőzzük az adott területen nagyobb károk létrejöttét.
1998. november 14-én 0 óra 20 perckor Zalaegerszeg térségében, Sárhida és Gellénháza települések között a Mol nagylengyeli 282. számú másodlagos kitermelésű szénhidrogénkútjánál gázkitörés következett be. A gáz a természetes lejtőkön Sárhida, Bak és Bocfölde településeket veszélyeztette. A kitörésről az első bejelentést a Zalaegerszegi Városi Rendőrkapitányság és a tűzoltóság kapta, így kezdődtek meg az elsődleges intézkedések. Kiértesítették a polgári védelem illetékes szervét, a Nagykanizsai Mol Rt. kitörésvédelmi csoportját és a mentőket. Példamutató gyorsasággal megalakult a védelmi bizottság, amelynek gyors működése lehetővé tette az összehangolt munkát, a rendőrség, a tűzoltóság, a polgári védelem, a mentőszolgálat és a Mol társszervei között. A kitelepítettek közül 1200 főt elhelyeztek a zalaegerszegi városi sportcsarnokban, a többiek elszállásolásáról a rokonok és az ismerősök gondoskodtak. Huszonöt főt különböző, de a mérgezéssel össze nem függő betegségük miatt kórházba kellett szállítani. Ennek megfelelően elmondhatjuk, hogy egy összehangolt munka eredményeképpen jól vizsgáztak a hatóságok, és megfelelő módon gondoskodtak az állampolgárokról.
Néhány szót szeretnék szólni arról, hogy a Mol milyen erőfeszítéseket tesz a gázkutak elzárása érdekében. A hajnali órákban megkezdődött a megfelelő technikai eszközök helyszínre szállítása, kiszabadították a több tonna szárazjégből a kútfejeket, majd ezt követően megállapították, hogy sajnos pillanatnyilag a felszíni berendezések oly mértékig megsérültek, hogy nem várható azonnali eredmény. Előkészítették azt, hogy egy mélymegoldással, magyarul a földben megpróbálják megakadályozni a további kitöréseket.
A mai napi 12 órai állapot szerint a kitelepített lakosság elhelyezése, ellátása rendben zajlik, a községekben bűncselekmény, fosztogatás nem történt. A megyei védelmi bizottság a mai napon 13 órakor tekinti át újra az eddig kialakult helyzetet, és hozza meg az újabb döntéseket. Nagyon reménykedünk abban, hogy a ma éjszakát már mindenki az otthonában töltheti. Az esettel kapcsolatban külön ki kell emelnem, hogy a megyei hatóságok, így különösen a rendőrség és a tűzoltóság teljes személyi állományával részt vett a mentésben, és jelen pillanatban is biztosítja az elhagyott falvak vagyonbiztonságát. Ottjártamkor azt tapasztaltam, hogy a helyzet válságos volt az első éjszaka, csak a gyorsaságon múlott, hogy komolyabb baj és katasztrófa nem történt.
Innét is szeretném a köszönetemet kifejezni a mentésben részt vevő valamennyi személynek, azt a kiemelkedő szakértelmet és összehangolt munkát, amely lehetővé tette az eredményes tevékenységet. Külön köszönöm az ott lakóknak azt a higgadtságot és nyugodtságot, amely biztosította a kitelepítés gyors végrehajtását, és köszönöm azt a nyugodt hangulatot, amely jelen pillanatban is uralkodik a zalaegerszegi városi sportcsarnokban.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi