LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az ügy, amiben az önök és a kormány figyelmét és segítségét kérem, országos jelentőségű. Közel 32 ezer óvónő és mintegy 400 ezer óvodás gyermek sorsának, életminőségének jövőben várható romlását kívánom napirend előtti felszólalásommal megelőzni.
Pedagógiai műhelyek kutatásai, a szakmából származó figyelmeztető jelzések és nem utolsósorban pedagógusi tapasztalataim alapján javaslom, hogy a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékébe a kormány vegye fel az óvónőket.
Az emberi szervezetet a különböző munkatevékenységek eltérően veszik igénybe, attól függően, hogy milyen erőkifejtéssel, milyen munkakörülmények közepette és mekkora idegi megterhelés árán teljesítjük munkaköri kötelezettségeinket. Bárki előtt természetes, hogy a sűrített levegőben vagy meleg üzemben végzett nehéz fizikai munka annyira igénybe veszi az itt dolgozók szervezetét, hogy a 60 év felettiek többségükben már nem képesek ellátni ezt a munkakört, azaz számukra biztosítani kell a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. A hajózásban, vasúti közlekedésben és a légi forgalomban foglalkoztatottak munkaképességét az állandó stressz, a huzamos idegi megterhelés őrli fel gyorsabban, azaz az itt dolgozó járművezetők, pilóták, kocsimesterek, utaskísérők és navigátorok nyugdíjkorhatára is ennek megfelelően alacsonyabb. Az utazás biztonsága egyértelműen megköveteli, hogy az idegileg megkopott dolgozókat nem szabad foglalkoztatni ezekben a munkakörökben.
Úgy vélem, itt, e Házban, képviselőtársaim előtt nem kell bizonygatnom, hogy az óvodában végzett nevelőmunka miképpen határozza meg az ezredforduló Magyarországának jövendőjét. Az óvoda az első hely, ahová a kicsi gyermek a családból kilép a kortársak közösségébe. Az óvónő feladata és felelőssége az egészséges életre való nevelés, a gyermek gondozása. A dajkával együtt gondoskodnia kell 20-25 gyermek tisztálkodásáról, öltözködéséről, étkezéséről, pihenéséről. Gondoskodni kell testi, lelki nevelésükről, a 20-25 gyermek érzelmi biztonságának megteremtéséről, mozgásuk harmonikus fejlesztéséről, az egészséges társas kapcsolatok kialakításáról, az értelmi képességek, készségek fejlesztéséről.
(13.20)
Az óvónőnek gondoskodnia kell húsz-huszonöt gyermek iskolai életre történő fölkészítéséről.
A teljes személyiségfejlesztés mellett az óvónők fizikai megterhelése is közismert. Naponta többször kell öltöztetni, szinte állandóan kell hajlongani vagy gyermeket emelni. Ez a megterhelés azonban nyilvánvalóan csekélyebb, mint például a textiliparban dolgozó fonó- és szövőnő korkedvezményére is feljogosító terhelése.
Az óvónők munkaképességét leginkább az állandó stresszhelyzet, a mindenre történő odafigyelés szigorú kötelezettsége és a gyors döntés kényszere őrli föl. Fiatal édesanyák gyakran panaszkodnak, hogy mennyire kimeríti őket egy-két gyermek felügyelete, és rémtörténeteket mesélnek arról, hogy egyetlen kihagyott perc alatt a kisgyermek képes fölmászni és leesni valahonnan, lenyelni fulladásveszélyes eszközt, meginni ártalmas folyadékot, megvágni magát, képes magára rántani nehéz vagy forró tárgyat, veszélyeztetni a kisebb testvérét. A gyermekekkel töltött kimerítő hétvége után sok szülő szinte menekül a munkahelyre.
Az ilyen veszélyhelyzetek többsége az óvodában is általános, és nem egy-két-három, hanem húsz-huszonöt gyermekért kell teljes felelősséget vállalniuk az óvónőknek, akiknek az óvodai munka után otthon családanyaként is helyt kell állniuk. 56-60-62 éves óvónők vajon képesek lesznek-e ellátni ezt a felelősségteljes munkát? Nyilván nem lesznek képesek erre, hiszen még a 60 év körüli fiatalos nagymamának is komoly felelősséget és teljesítményt jelent folyamatosan felügyelni két-három kis unokára.
Mint ahogyan a közlekedésben sem pusztán az ott dolgozók érdeke a korkedvezmény, hanem az utasoké, úgy az óvodai ellátás területén sem pusztán az óvónők személyes ügye a korkedvezmény elnyerése, hanem valamennyi gyermek, szülő, nagyszülő érdeke is. Nagyon kérem tisztelettel a kormány segítségét és támogatását, és köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi