CSATÁRI JÓZSEF

Full text search

CSATÁRI JÓZSEF
CSATÁRI JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ezt a kérdést azért önnek teszem fel, mert e kérdésben egy mezőgazdaságban felhasznált ipari termék tisztességes belkereskedelmi árképzéséről van szó.
A gabonaválság hatására 1998-ban a legfontosabb gabonafélék ára az előző évhez képest 30-40 százalékkal csökkent. Ennek hatására a világpiacon, a számunkra igen fontos Európai Unióban is látványosan csökken az alábbi termékek: tej, hús, baromfi, tojás felvásárlási és exportára.
Mivel magyarázható, hogy a fenti termékek árképzésében meghatározó, mintegy 60 százalékos költséghányadot jelentő, ipari előállítású tápok árának alakulása ma Magyarországon nem tükrözi ezt a piaci változást? Úgy ítélem meg, hogy a mai kiélezett világpiaci versenyben joggal várható el, hogy a termékpálya résztvevőit arányosan terheljék a termék előállításának költségei. A Gazdasági Minisztérium miért nem vizsgálta a keveréktakarmányokból gyártott ipari előállítású tápok gyártása során a tisztességtelenül magas nyereség képződésének az okát? Miért nem vizsgálta továbbá e kérdésben a monopolhelyzettel, valamint a gazdasági erőfölénnyel történő visszaélést?
Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi