DR. CZIRA SZABOLCS

Full text search

DR. CZIRA SZABOLCS
DR. CZIRA SZABOLCS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mindannyiunk előtt ismeretes az évek óta húzódó 4-es számú főútvonal sok szempontból igen sürgető, összetett problémája. Sajnos több évtizedes időtávlatba tolódott ki az országos koncepciók, elképzelések tényleges megvalósítása. Mivel az útvonal döntő szerepet játszik a tiszántúli régió mintegy 3 milliós lakosságának megközelítésében, ez a térség közúthálózatának gerince.
Ez az út a nagy forgalom miatt szinte életveszélyessé vált. A közúthálózat felülvizsgálata, fejlesztése, jövőbeni szerepének újraértékelése napirenden van. De a távlati tervek mellett a forgalom nagysága, a baleseti veszélyforrások növekedése miatt különösen sürgőssé és aktuálissá, halasztást nem tűrő feladattá vált választókerületem egyik városának, Abonynak a helyzete. A 4-es számú főút abonyi szakasza rendkívül zsúfolt. Számadattal kifejezve naponta átlagosan 15 ezer gépjármű terheli a várost átszelő főutat. Ha figyelembe vesszük a gyalogosok, ezen belül is a több száz gyermek közlekedési lehetőségeit, katasztrofális képet kapunk. A várost átszelő útszakasz keskeny, jelentős zajártalmat, légszennyeződést és állandó balesetveszélyt jelent a lakosság számára.
A hosszú évekig türelemmel viselt környezeti terhelés után a lakosság aláírásgyűjtéssel próbált változtatni a méltatlan állapotokon. Az önkormányzattal együttműködve lépéseket kezdeményezett az illetékeseknél. Többéves vajúdás után, 1997-ben kezdődhetett meg az önkormányzat döntésének eredményeképpen a 4-es számú főútvonal Abonyt kikerülő szakaszának tervezése az emberi élet és környezet védelmében. A tervek az Út-, Vasúttervező Részvénytársaság által a Pemák Kht. megbízásából elkészültek. Az előző kormány politikai államtitkára, Kovács Kálmán folyó év májusában - természetesen a választások előtt - kijelentette, hogy a 4-es számú főút Abonyt elkerülő szakasza az ezredfordulóra megépül.
Tisztelettel kérdezem a miniszter urat, hogy mikor készül el valójában a 4-es számú főút Abonyt elkerülő szakasza, megépül-e 2000-re. Az ön véleménye szerint reménykedhetnek-e, bízhatnak-e az abonyi polgárok a kormányprogramban is hangsúlyozott irányelvekben, miszerint a kormány nagy figyelmet fordít a főutak településeket elkerülő szakaszainak kiépítésére. Előre is érdeklődéssel várom a miniszter úr válaszát.
Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi