DR. BOROS IMRE

Full text search

DR. BOROS IMRE
DR. BOROS IMRE tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Az 1998. évre vonatkozó Phare-támogatási megállapodást, az úgynevezett COP '98-at, a korábbi rendtől eltérően nem a tárgyév végén, hanem már az év közepén, még a kormányváltást, a kormányalakítást megelőzően benyújtották az Európai Unióhoz. Az éves megállapodáshoz szervesen kapcsolódó és az azt realizáló pénzügyi megállapodás aláírásának azonban a benyújtás idején több lényeges feltétele nyitva maradt, amelyeket az alábbiakban ismertetek.
Nem jött létre az úgynevezett Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység, az úgynevezett CFCU, nem jött létre a Phare Nemzeti Alap sem, a strukturális alapok használatára felkészítő különleges előkészítő program, az úgynevezett SPP sem került véglegesítésre.
A megállapodás tervezetének benyújtásakor - amint ez a kormányváltást követő hónapokban fokozatosan egyértelművé vált - a felsorolt feltételek teljesítése még részben sem történt meg, így a legfontosabb teendőnek éppen ezen feltételek biztosítását láttuk. Ezen dolgozunk ma is. Ennek értelmében a Magyar Államkincstárral együttműködve lépéseket tettünk a Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység, valamint a Phare Nemzeti Alap létrehozására. Ezek a szervezetek ugyanis a Kincstár irányításával, annak szervezetében működnek majd, ha létrehozzuk őket.
Sor került a közelmúltban egy, az érintett tárcák képviselőiből álló delegáció brüsszeli látogatására is, amelynek keretében véglegesítésre került a különleges felkészítési program.
Az ön interpellációjában említett Vértesacsa, Vértesboglár és Bodmér települések szennyvízhálózat- és szennyvíztisztító-beruházásokra vonatkozó Phare-támogatása valóban összefügg az 1998-as pénzügyi megállapodás megkötésével, hiszen ennek keretében e községek a korábban kért Phare-támogatási összeghez hozzájuthatnának.
Meg kell azonban jegyezni, hogy a tárgyév elején azért került sor az ügylet Phare-keretben történő támogatására, mert a Központi Környezetvédelmi Alap - a korábbi kormányzat által foganatosított zárolás miatt - a mai napig forráshiánnyal küzd.
A Phare-eszközök igénybevételét az akkori kormányzat a Környezetvédelmi Alapból történő támogatás pótlására iktatta be. Ehhez a pótkötélhez nyúlva, a korábbi kormányzat azzal a körülménnyel nem számolt, hogy az 1998. évre vonatkozó megállapodás megkötését a korábban említett körülmények hátráltathatják, és ilyen értelemben esetleg veszélybe kerülhetnek bizonyos halaszthatatlan projektek kivitelezései, mint az éppen ön által említett szennyvíztisztító-projekt.
A döntéskor a kormányzat azt sem vette figyelembe, hogy a kérelmezőket azzal is válságos helyzetbe hozhatja, hogy az 1998 májusában megítélt belügyminisztériumi céltámogatás igénybevétele megkezdésének végső határideje 1999 májusában lejár. Addig tehát a kivitelezési munkákat mindenképpen el kell kezdeni.
A fentiekből világosan kitűnik, hogy jelen esetben az állami pénzeszközökből finanszírozott projekteknél gyakran érvényesülő pénzügyi diszharmónia kiküszöbölésére az utolsó percben odadobott Phare-segélykötél is szakítópróbának van alávetve, ha az 1998-ra vonatkozó pénzügyi megállapodást ez évben nem sikerülne aláírni. Ebben az esetben ugyanis a teljes projekt-előkészítéssel kapcsolatos munka kárba veszhet.
Ez idő szerint a nevezett dokumentum időben történő aláírására még megvannak az esélyek. Az aláírás feltételét képező különleges előkészítő program véglegesítésre kerül, és a közeljövőben a Központi Szerződéskötő Egység és a Nemzeti Alap is feláll a Kincstár szervezésével.
Tisztelt Képviselő Úr! Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi