DR. PÁLINKÁS JÓZSEF

Full text search

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF
DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar tudomány napjának nyitórendezvényén megjelent a köztársasági elnök úr, a tisztelt Ház elnöke és a kormány hat minisztere. A kormány ezzel is kifejezi azt a megkülönböztetett figyelmet, amelyet a tudományra, annak művelőire és intézményrendszerére fordít. Talán jobb lett volna, ha napirend előtt hangzik el ez a felszólalás, és hangzik el a válasz is, ahol a szélesebb közvélemény is figyelemmel kísérhette volna azt, hogy a magyar tudomány napjának megünneplése a magyar tudóstársadalomnak, a magyar parlamentnek és a magyar kormánynak egyaránt szívügye.
A magyar kormány nemcsak a tudomány napjának ünnepségén való részvétellel, hanem anyagi támogatással, anyagi támogatás ígérésével és ezen ígéret beváltásával is támogatja a tudományt és a tudomány művelőit. Az elmúlt években a tudományos kutatásra és fejlesztésre fordított pénzek a nemzeti össztermék százalékában kifejezve 1,5 százalékról 0,7-0,8 százalékra estek. Az 1999. évi költségvetésben ez az arány 1 százalékra emelkedik, a kormányzati ciklus végére 1,5 százalékra. Ez a növekedés biztosítani fogja az intézmények, az intézményrendszer támogatását, jelentős kutatástámogatást, a kutatástámogatás jelentős növelését jelenti már a következő évben is, egyrészt az egyetemeken a normatív kutatástámogatás formájában, másrészt a kutatási alapok, így az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok támogatása tekintetében. Jelentős növelést jelent a kutatóképzés tekintetében, amely az elmúlt években visszakerült az egyetemekre, és úgy gondolom, hogy lényegében már beváltotta azokat a reményeket, amelyeket ahhoz fűztünk, hogy a kutatóképzés, a PhD-fokozat visszakerüljön az egyetemekre.
A kutatásra és a tudományra fordítandó pénzek tekintetében természetesen számítunk a magyarországi vállalatok közreműködésére is, hiszen azt a bizonyos 1,5 százalékot, mármint a nemzeti össztermék 1,5 százalékát úgy lehet elérni, ha ebbe nemcsak állami, hanem jelentős magánforrásokat is bevonunk. A tudomány intézményrendszerének támogatása jelenti az egyetemek, az egyetemek tudományos tevékenységének támogatását - amely nézetünk szerint elválaszthatatlan az egyetemek oktatási feladataitól -, jelenti a kutatóintézetek támogatását, és jelenti a kutatási alapok jelentős támogatását, ezen alapok emelését.
A tudomány napja a tudomány művelőinek napja is. Köszönet illeti meg a magyar tudomány művelőit azért, hogy a tudomány zászlaját az elmúlt években is sikerült olyan magasra emelniük, hogy azt határainkon túl is meglássák. Büszkeség tölt el minket, ha a magyar tudomány eredményeire gondolunk, és büszkén tapasztaljuk külföldön járva, hogy a magyar tudomány eredményeit számon tartják, ismerik; hazánkat erről is ismerik a világban. A kormány mindent meg fog tenni azért, hogy a magyar tudomány további sikereinek feltételeit biztosítsa.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi