DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány különféle adótörvények, az állami költségvetés és a társadalombiztosítási alapok 1999. évi alakulására vonatkozó törvények tervezetének elfogadásával, a gazdasági realitásokhoz igazodva a gazdaságpolitika jövő évi lehetséges mozgásterét jelöli ki. Az senki előtt, így a szakszervezetek előtt sem lehet kétséges, hogy a munkavállalók és a vállalkozók jövedelmi pozícióit meghatározó elvonások és kedvezmények csak ezen a mozgástéren belül alakulhatnak, és képezhetik a vita, az érdekegyeztetés tárgyát.
(15.10)
Ezen határok között a kormány eddig is kész volt és jelenleg is kész az egyeztetésre, amint az Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén a kormányzati oldal részéről is megfogalmazódott. Az ülésen a kormány képviselői nyomatékkal hangsúlyozták, hogy ezen mozgástéren belül sem mondanak le a családok, mindenekelőtt a gyermekes családok anyagi helyzetét javító szándékaikról. A piacgazdaságban, a versenyszférában a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeit a szakszervezeteknek elsősorban a munkahelyeken, a szakmák, az ágazatok szintjén kell képviselni. Tudomásunk szerint ezek az ágazati egyeztetések még meg sem kezdődtek, így elhamarkodottnak és alapvetően politikai szándékúnak lehet minősíteni egyes szakszervezetek részéről a parlamenten kívüli eszközökkel való fenyegetést.
Az adótörvények vitája jelenleg is folyik az Országgyűlésben, amelynek során mód nyílik a különböző érdekek megjelenítésére és érvényesítésére. Elfogadásukkal kialakulnak azok a keretek, amelyek között megkezdődhet a béralku a munkahelyeken. A munkahelyi, szakmai érdekegyeztetés a munkavállalók gazdasági, szociális érdekei érvényesítésének alapvető terepe. A munkahelyi, szakmai, ágazati szintű érdekegyeztetés intézményein túl rendelkezésre állnak a makroszintű egyeztetés intézményei is. A kormány eddigi intézkedéseivel bizonyította, hogy a gazdasági realitások által kijelölt mozgástéren belül maradva erőfeszítéseket tesz az állampolgárok, a családok anyagi helyzetének javítására.
A rendelkezésre álló források keretei között a kormány kénytelen prioritásokat felállítani az egyébként általunk sem vitatottan jogos igények kielégítésében. A kormány továbbra is kész az egyeztetésre, érdekelt az érdekegyeztetés rendszerének folyamatos működtetésében, annak továbbfejlesztésében. A kormány ugyanakkor bízik abban, hogy ezt a helyzetet az állampolgárok belátják, méltányolják erőfeszítéseit, s nem válnak politikai szándékok akaratlan eszközévé.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi