DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kezdem érteni a kormány politikai nyelvét. Irodalmi példára hivatkozva mondhatnám, kialakulóban az "új beszéd", ahol minden mást jelent, mint a még érvényes magyar köznyelvben.
A Fidesz-magyarban az, hogy hetente, azt jelenti, hogy nem hetente. Az, hogy csökkentjük az adókat, azt jelenti, hogy nőnek az adó jellegű terhek. Az, hogy a nyugdíjaknál betartjuk a törvényeket, azt jelenti, hogy ha a régiek gondot okoznak, újakkal cseréljük ki őket. A családpártiság azt jelenti, hogy bizonyos családok - a leginkább rászorulók nem, és persze az egyedülállók sem.
Tisztelt Ház! Még csak tanulom a Fidesz-magyart, így nem értem, mit beszél az illetékes miniszter, amikor a Nemzeti Kulturális Alap költségvetése beolvasztásáról kérdezik. De nem érti az alap frissen kinevezett elnöke és persze a kuratóriumok tagjai sem. Nem lehetne a többség kedvéért átmenetileg hagyományos magyar nyelven is beszélnie a kormánynak? Nem lehetne kimondani? - ez a kormány úgy látja helyesnek, hogy a kultúra támogatására fordítható pénzeket politikai fennhatósága alá kívánja vonni, már szinte elfelejtett kifejezéssel: a kézből etetés híve.
Nem lehetne őszintén megmondani? - a kormány ideája az, amit a millenniumra szánt 20-25 milliárd forintról meghirdetett, vagyis az, hogy ezt a jelentős összeget a kinevezett kormánybiztos személyes döntéseivel osztja szét.
Tisztelt Ház! A kulturális örökség politikai államtitkára a Nemzeti Színház felépítésének elhalasztásáról hozott döntést Fidesz-magyarra úgy fordította: most született meg a végleges döntés a felépítésről. A kormány mondhatta volna: nem lesz új Nemzeti Színház, mert, mondjuk, az ország pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé. Ennek nem örülne az ember, de ha fontos a gazdasági-pénzügyi stabilitás, és nem abból indulok ki, mondjuk, mint a mai kormánypártok ellenzéki időszakukban, hogy a kormány minden gazdasági megfontolása nemzetpusztító szándékú, akkor egy ilyen döntést tudomásul lehetne venni.
Most azonban a kormány 10 milliárdért új színházat akar felépíteni: Nemzeti helyett a polgári erők színházát. De Magyarországon és különösen Budapesten nincs színházhiány! Egy színház nem attól nemzeti, hogy annak nevezik, különösen nem egy olyan országban, ahol a színházak többsége közpénzből működik, hanem attól, hogy több, mint bármelyik másik színház. A polgári erők színháza nem ilyen lesz.
Tisztelt Ház! A Nemzeti Színház mai áron valamivel több mint 17 milliárd forintba kerülne, s XXI. századi színvonalú épület és intézmény lehetett volna - nemcsak színház, kulturális központ is. Fidesz-magyarul az, hogy erre a célra csak 10 milliárd van, azt jelenti, hogy ezzel kidobják a már beépített 2 milliárdot, egy másik zsebből néhány milliárdot kénytelenek felhasználni az elkészült alapok átalakítására, a hely rendbetételére. Az így elegendő pénz csak néhány milliárddal kevesebb, mintha megvalósulna a szakmai egyeztetéssel elfogadott terv. Fidesz-magyarban az, hogy nincs több pénz erre, azt jelenti, hogy van pénz, de nem adjuk; hiszen a 20-25 milliárdos millenniumi költségvetésből telne. Senki nem mondhatná, hogy amire fordítják, annak nincs köze az ezeréves államisághoz, és még maradna is jócskán a további méltó megemlékezésre.
Az Erzsébet teret nem politikai, hanem szakmai döntés jelölte ki. A mai kormány az új helyszínről politikai döntést hozott, semmiféle szakvéleményt nem vett figyelembe. Ráadásul úgy tesz, mintha a választási szlogen - Otthon, Budapesten - valójában azt jelentené: a Fidesz otthon van a más tulajdonában is. A Városliget ugyanis ma önkormányzati tulajdon, és az érvényes rendezési tervek szerint nem beépíthető. Ha a most kidobott terv megvalósul, a kormány dicsőségét az avatáskor alig csökkentette volna, hogy az előző kormány idején született a döntés. De ezúttal is fontosabb volt a "több mint kormányváltás" felmutatása, mint a politikai és gazdasági racionalitás, ha tetszik, a valódi polgári normák betartása.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi