BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Én a változatosság kedvéért nem az Ifjúsági és Sportminisztériumról akarok beszélni, hanem egy példán keresztül szeretném megvilágítani, hogy egy új kormány idején a minisztériumi struktúra felborítása milyen messzire vezető bonyodalmakkal jár.
Természetesen való igaz, hogy minden kormánynak szíve joga, hogy úgy alakítsa a minisztériumi struktúrát, ahogy kedve van hozzá, ahogy hite szerint a koncepciójának leginkább megfelel. Felidézte Kuncze Gábor korán elhangzott hozzászólását már Rubovszky György is; magam is úgy tartom, hogy nem érdemes ellenzéki pozícióból ebbe a kérdésbe, a részletek kérdésébe nagyon beleszólni. De ugyanakkor azt gondolom, hogy az ilyen minisztériumi struktúraátalakítás nemcsak vélt pozitív előnnyel, hatékonyságnöveléssel járhat vagy jár, hanem negatívumokkal, bonyodalmakkal, személyi problémákkal, hiszen bizonytalanságban tartja a különböző minisztériumok apparátusát hosszú heteken, hónapokon keresztül, és lehet, hogy nem minden a hatékonyság növelése érdekében történik.
Az a parányi példa, amelyen szeretném bemutatni, hogy milyen messzire vezető bonyodalmakat idéz elő a minisztériumok átalakítása, a fogyatékostörvény területéhez kapcsolódik; egészen pontosan a miniszterek feladat- és hatáskörének változásával kapcsolatos törvény VIII. fejezetében a 31. § foglalkozik a Fogyatékosügyi Tanács felállításának a kérdésével. Képviselőtársaim közül talán jó néhányan emlékeznek rá, hogy idén év elején, egészen pontosan márciusban milyen izgalmas körülmények között fogadta el a Ház a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségéről szóló törvényt. Ennek a törvénynek egy nagyon fontos része, hogy fel kell állítani a Fogyatékosügyi Tanácsot, a jövő év elején ennek a tanácsnak már föl kell állnia, és ennek a tanácsnak lesz a dolga, hogy egy részletes cselekvési programot záros határidőn belül, már áprilisra az Országgyűlés elé terjesszen.
Nagyon sokat vitatkoztunk a törvény előkészítő szakaszában azon, hogy hogyan is épüljön föl ez a tanács. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy az érintettek, az érdekeltek legyenek egy parányi túlsúlyban. Ez a tanács az elfogadott törvény szerint 17 fős, mégpedig a következő összetételben. A 17 főből 9-et, tehát a többségi oldalt az érintettek adják, képviselve van a négy nagy fogyatékos szervezet, két fő a nonprofit szervezetek részéről, két fő a védett munkahelyek képviselői delegáltjaként kerül a tanácsba, és egy fő még az önkormányzati szövetségek delegáltja. A kisebbik oldal, a 8 fő különböző minisztériumok képviselője, egészen pontosan egy elnökkel, akit akkor a népjóléti miniszterben nevesítettünk, és hét felsorolt minisztériummal.
Hogyan néz ki ez a Fogyatékosügyi Tanács most, néhány hónappal az új kormány megalakulását követően? Azt tapasztaljuk, hogy ebből a felsorolt 7 - azaz hetes darab - minisztériumból három stimmel, három van a helyén a régiek közül; egészen pontosan a Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium az, amelyik az eredeti törvényben is és most ebben a módosított csomagban is felsorolásra kerül. A problémát alapvetően az okozza, hogy több minisztériumot szétszabdalt a minisztériumok felsorolásáról szóló törvénytervezet, így kettévált a Népjóléti Minisztérium - Szociális és Egészségügyi Minisztériumra -, és jóllehet, ilyenkor mindig van jogutód, tehát nevesítve van a Szociális Minisztérium jogutódként a fogyatékosfeladatok kezelésére, de nagyon fontos, hogy az Egészségügyi Minisztérium is benne legyen ebben a Fogyatékosügyi Tanácsban.
(19.30)
Ennek a törvénymódosításnak, amely a kezünkben van, többek között ez az indoka, hogy az Egészségügyi Minisztérium is bekerüljön ebbe a tanácsba.
Szétdarabolásra került az MKM, Oktatási Minisztériumra és kulturális minisztériumra, bocsánat, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumára. Most ez utóbbit a tanácsban már nem találjuk meg, de az Oktatási Minisztérium fel van sorolva. Kicserélődött a Környezetvédelmi Minisztérium, hiszen a településfejlesztéssel, vidékfejlesztéssel kapcsolatos feladatok átkerültek a Földművelésügyi Minisztériumba, és beemeli ez a javaslat, ez a tervezet az Ifjúsági és Sportminisztériumot.
Miért fontos mindez, amit végigmondtam? Mert így a felsorolt minisztériumok száma nyolcra szaporodott. Ha ahhoz hozzáadjuk az elnököt, ennek a Fogyatékosügyi Tanácsnak az elnökét, aki továbbra is a népjóléti miniszter jogutódja, a szociális miniszter, akkor ez azt jelenti, hogy ebben a Fogyatékosügyi Tanácsban kijön a döntetlen, ugyanis kilenc fő a kormányoldalról és kilenc fő az érintett oldalról egy döntésképtelen tanácshoz vezethet rossz esetben.
Megpróbáltam módosító indítványban kezelni ezt a problémát, mégpedig olyan módon, hogy lehúztam a Szociális és Családügyi Minisztériumot, mert a jelenlegi felsorolás szerint ezt a minisztériumot két ember képviselné a tanácsban, a helyettes államtitkár és a miniszter is. Úgy gondolom, elég, ha a miniszter fogja képviselni a minisztériumát, és akkor ezzel az egy módosítással helyrebillenthető lenne az az arány, amely az előbb felsoroltak értelmében felborult.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezt az indoklást nem kívánom a jövő héten a részletes vitában újra elmondani. Azt gondolom, hogy ez egy példa arra - amiből számos lehet az élet különböző területein -, hogy milyen következményekkel jár az, ha túl gyakran babrálják a minisztériumi struktúrát. Azt gondolom, hogy helyénvaló lenne sok esetben a bölcs önmérséklet.
Köszönöm szépen a figyelmet abban a reményben, hogy a módosító indítványomat majd a részletes vitában, illetve azt követően a szavazáson elfogadja a tisztelt Ház. Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi