DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Úgy látszik, ez a törvényjavaslat arra van ítélve, hogy a késő esti órákban kerüljön rá sor. Most azért sokkal szerencsésebb helyzetben vagyunk, mint a múlt héten, amikor az expozé éjfélkor fejeződött be, s az általános vita háromnegyed kettőig tartott. Jelentkeztem az elmúlt vitanapon is felszólalásra, mégis úgy döntöttem, hogy szeretném az első vitát megvárni, ezért kértem azt a lehetőséget, hogy ne az első vitanapon, hanem most kaphassak szót.
Tisztelt Országgyűlés! Tettem ezt azért, mert összehasonlítottam az 1994-es vitát a mostani kibontakozni látszott vitával. Gyakorlatilag az a törvényjavaslat, amit pillanatnyilag a tisztelt Ház tárgyal, egy származékos kérdés, az 1998. évi XXXVI. számú törvény végrehajtásával kapcsolatos kérdéseket öleli fel. Éppen ezért nem értem azt a kritikát, amit a törvényjavaslat kapott az elmúlt vitában, nevezetesen - és ezzel szeretnék először foglalkozni -, hogy egy ilyen hihetetlen nagy joganyagot miért nem több jogszabály, miért nem több törvényjavaslat rendezett el.
Azt hiszem, hogy a jogbiztonság kedvéért minden körülmények között a kormány által választott módszer az egy jogszabály, és az egy jogszabályban való valamennyi kérdés rendezése a biztonság számára a megnyugtatóbb megoldás. Ilyen körülmények között a Fidesz vezette polgári kormány a kormányprogramban vállalt kötelezettségének végrehajtása tárgyában egy jogszabályban egy kérdésben, tulajdonképpen a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényben kapott kötelezettség végrehajtásával valamennyi kérdést rendezni tudott. A törvényjavaslat lényeges kérdéseire nem szeretnék kitérni, ezt úgy a miniszteri expozéban, mint az elmúlt vitanapon úgy a kormánypárti, mint az ellenzéki képviselők is részletesen megtették.
Egy-két kérdésre szeretnék azért reflektálni. Nevezetesen arra az ellenzéki magatartásra, ami kicsit hasonlított egymáshoz, de gyakorlatilag azért voltak olyanfajta támadások a törvényjavaslattal szemben, amelyek számomra nehezebben értelmezhetők. Már a minisztériumok felsorolásáról szóló törvénytervezettel kapcsolatban Kuncze Gábor frakcióvezető úr azt mondta, ő tökéletesen tisztában van azzal, hogy ez a mindenkori kormány feladata, így nem kívánnak belemenni a felsorolással kapcsolatos javaslat részleteibe, de természetesen tartózkodni fognak a szavazás alkalmával. Ezt egy elfogadható ellenzéki magatartásnak vettem.
Nehezebben tudtam Wiener György képviselőtársam azon nyilatkozatát értelmezni, amikor ő azt mondta, hogy a Szocialista Párt jelen formájában a törvénytervezetet nem tudja támogatni, számtalan módosító javaslattal megpróbálják átalakítani, és ha ehhez a kormánypártiaktól meg fogják kapni a támogatást, akkor sor kerülhet arra, hogy egyáltalán ehhez a törvényjavaslathoz a Fidesz vezette kormány megkapja a szocialista frakció szavazatát is.
Azért hoztam szóba ezt a két ellenzéki magatartást, mert ez a kettő álláspontom szerint nemhogy elmegy egymás mellett, hanem egymással szemben álló. Nagyon sok hasznos tanácsot, észrevételt hallottunk Wiener György képviselő úrtól, amit elfogadok, hogy az ellenzék leglényegesebb feladata a kormány munkájának az ellenőrzése, és ha ez jobbító szándékkal van, akkor ám legyen. De attól félek, hogy a Szocialista Párt részéről szereptévesztés van, ők akarnak beleszólni, és ők akarják átalakítani a Fidesz vezette kormány által elkészített feladattervet, vagyis ők akarják azt az utat kijelölni, ami szerintük a Fidesz számára járható. Ez a fajta magatartás elfogadhatatlan. Minden körülmények között a Fidesz-frakció az összes módosító javaslatot pontosan végig fogja vizsgálni, megítélésünk szerint a módosító javaslatokat csak addig lehet elfogadni, ameddig a Fidesz által vállalt feladatok teljesítésére ez a lehetőséget megadja. Abban a pillanatban, ha akár a kormányprogram, akár pedig a minisztériumok belső strukturális átalakítása terén valami lényeges módosításra irányul, akkor az semmi körülmények között nem kaphatja meg a Fidesz részéről a támogatást.
Szeretnék még egyetlenegy kérdésre kitérni, s vitába szállnék az Etnikai Kisebbségi Hivatallal kapcsolatos szocialista felvetéssel. Nem arról van szó, hogy érdemi kérdésben kíván ez a törvényjavaslat ebben a kérdésben megoldást teremteni, arról van szó, hogy a törvényjavaslat a Miniszterelnöki Hivatalból ezt a területet az Igazságügyi Minisztérium felügyelete alá akarja tenni. Meggyőződésem szerint ezzel az átrendezéssel indokolatlan kétharmados szavazást igényelni. Úgy érzem, ez nem egy olyan terület, amely ennek a területnek a lényeges kérdésébe ütközve igényelné az alkotmányban előírt kétharmados szavazást.
Tisztelettel, mi ezt a törvényjavaslatot támogatni fogjuk, és ha és amennyiben a vita során bármilyen lényeges kérdésben még ellenkezésem lesz, akkor tisztelettel két percre fogok még időt kérni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi