ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy görög közmondás szerint az ember utódaiban él tovább. A XVIII. századi angol konzervatív közírók ugyanezt úgy fogalmazták meg, hogy világunk természeti értékeivel, hagyományaival és szokásaival együtt olyan örökség, amit őseinktől kaptunk megőrzésre, és unokáinknak adunk át. A Fidesz képviselőcsoportjának legfiatalabb tagjai maguk is vallják, hogy világunk nem kizárólag a benne élő mai nemzedékeké. Örökségként kapjuk, és értékeit megőrizve, gazdagítva kell továbbadnunk. Ugyanakkor fiatalként hisszük: a változás és a változtatás igénye, az új iránti fogékonyság, a dinamizmus és a társadalmi mobilitás megőrzése és megteremtése nélkül nincs esélyünk a XXI. század modern társadalmainak sorába lépni.
Tisztelt Országgyűlés! Az eddig elhangzottak jegyében akár azt is mondhatnám, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat Ifjúsági és Sportminisztérium létrehozását deklaráló része a jövő ügyének minisztériumát hozza létre. Ennek a minisztériumnak a felállításával a polgári koalíció kormánya eleget tesz a választók azon elvárásának, hogy a jövő ügyét súlyához méltó felelősséggel kezelje. Sportszemszögből már sokan dicsérték ezt a törvényjavaslatot, de az ifjúsági ügyek tekintetében is komoly előrelépést jelent az új minisztérium létrehozása.
1988 óta az ifjúság ügye valóságos kálváriát járt végig a kormányzati struktúra különféle zugaiban. Tartozott először az Állami Ifjúsági és Sporthivatalhoz, aztán a Miniszterelnöki Hivatal, majd rövid ideig a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, végül ismét a Miniszterelnöki Hivatal feladata volt a gyermekek és fiatalok ügyének kormányzati kezelése. Az elmúlt években a tárcaközi koordinációs testületként létrehozott Gyermek- és Ifjúsági Koordinációs Tanács látszólag kellő súlyt adott az ifjúsági kérdések kezelésének, de a valóság korántsem bizonyult ilyen fényesnek. A fiatalokkal valójában egy címzetes államtitkár foglalkozott, és a kormányon belül személyében senki sem viselt számon kérhető felelősséget a nemzedéki problémák kezeléséért. Ha az elénk került törvényjavaslatot elfogadja a tisztelt Ház, akkor ennek az áldatlan állapotnak több mint tíz év után vége szakad.
Nem áll távol ez a megoldás az Európai Unió országainak gyakorlatától sem, hiszen 1968 óta Nyugat-Európában számtalan helyen intézményesült az a megoldás, amely az ifjúság és a sport ügyét együtt miniszteri rangra emelve kezeli a mindenkori kormányzati struktúrán belül. És mint azt hallhattuk ma is meg korábban is, először Csizmár, aztán Zuschlag képviselő úr szájából, mindez nem áll távol a Magyar Szocialista Párt szándékaitól és törekvéseitől sem, de ellentétben a Szocialista Párttal, amely négy évig mindössze törekedett arra, hogy létrehozza ezt a minisztériumot, a Fidesz-Magyar Polgári Párt élt a választók felhatalmazásával, és 1999-től útjára indítja ezt az új struktúrát.
Mindez persze önmagában még nem jelentene semmit, mert a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja azt is jól tudja, hogy a fiatalok gondjaira nem jelent megoldást a papíron velük foglalkozó, bürokratikus szervezetek számának gyarapítása. De az előttünk fekvő törvényjavaslat ebből a szempontból pont ellentétes tendenciát mutat: átláthatatlan és zegzugos struktúra helyett világos és egyértelmű felelőst jelöl meg. Ez nem más, mint a mindenkori miniszter, aki rendelkezik a joggal és felelősséggel, hogy a rendelkezésére bocsátott anyagi és adminisztratív eszközökkel a fiatalok érdekében hatékonyan éljen.
Ez már önmagában is választ jelent Zuschlag képviselő úr egyik felvetésére, hiszen a miniszter és a minisztérium az, amely a hozzárendelt költségvetési, fejezeti források felett rendelkezik, és legfeljebb a különféle létrehozott tanácsadó testületek azok - melyek a minisztertől kapott felelősséget vállalják át részben -, amelyek a pénzeszközök elosztásáról rendelkeznek, de nem a pénzeszközök felett rendelkeznek. Ez az eddigiekben is így volt, erre felhívnám képviselőtársam figyelmét, legfeljebb nem az ifjúsági és sportminiszter, nem a Ifjúsági és Sportminisztérium volt megjelölve rendelkezőként, hanem a Miniszterelnöki Hivatal, illetve annak címzetes államtitkára.
Tisztelt Országgyűlés! Szót kell ejtenünk még egy, az ifjúságpolitika szempontjából korántsem mellékes kérdésről: ez a fiatalok és a kormányzat között zajló párbeszéd kérdése. Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt mindig is úgy gondolta, hogy számunkra az ifjúsági érdekek képviseletében nem az érdekegyeztetés intézményrendszere, hanem a fiatalok érdekeinek hiteles és hatékony képviselete a fontosabb.
(19.20)
A párbeszéd eddig kialakult formái erre nem bizonyultak alkalmasnak. Ezt bizonyítja az is, hogy szervezettségüket és közéleti súlyukat tekintve is jelentős ifjúsági szervezetek, mint például a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a HÖOK vagy a Cserkész Szövetség képviselői az elmúlt hónapokban levélben keresték meg az ifjúsági és sportügyekért felelős államtitkárt, és a Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztető Tanács helyett a párbeszéd új formáinak kialakítását szorgalmazták. Ennek megfelelően a polgári koalíció kormánya a jövőben partnerként az ifjúsági szervezetek önként, kormánysegédlet nélkül alakult ernyőszervezeteinek, például az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlamentnek, a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Tanácsnak vagy a hallgatói önkormányzatoknak kíván nagyobb súlyt adni.
A nagy érdekegyeztetés hagyományos struktúráját szolgai módon másoló Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztető Tanács nem igazán létező harmadik oldala helyett pedig a törvényjavaslat mögött húzódó kormányzati szándék a fiatalokat és gyermekeket segítő szervezetek kiemelkedő személyiségeinek adna a döntések előkészítésében és meghozatalában komolyabb szerepet.
Tisztelt Országgyűlés! Semmilyen szervezettel folytatott párbeszéd nem alkalmas arra, hogy a fiatalok mindegyikének véleményét visszatükrözze. Ettől függetlenül a kormányzatnak törekednie kell a korosztály minden tagjának megszólítására. Három olyan terület is van, ahol erre törekszik az új kormányzat. Ilyen mindenekelőtt a gyermek- és ifjúsági alapprogramban található források decentralizált elosztása, ilyen a párbeszéd új formáinak keresése, és legvégül ezt a szándékot jelzi a minisztérium feladatainak meghatározása, valamint a gyermek- és ifjúsági alapprogram által támogatandó célok körének kijelölése.
Szóljunk először a gyermek- és ifjúsági alapprogramban található források decentralizált elosztásáról. Mind ez idáig ebben az alapban található pénzeszközöket ugyan pályázati úton osztották, de centralizált módon, Budapestről vezérelve, és kizárólag országos szervezetek juthattak ezekhez a forrásokhoz. Ezen a jövőben változtatni kívánunk, mivel az a véleményünk, hogy a fiatalok többsége helyben éli életét, és helyben van szüksége a saját elképzeléseinek a támogatásához ezekre a kormányzati pénzeszközökre. Ezt a célt szolgálja majd a gyermek- és ifjúsági alapprogramban található pénzeszközök decentralizált elosztása.
A párbeszéd új formáinak keresése azért fontos, mert a Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztető Tanácsban mind ez idáig rendszeresen egymás mellett foglalt helyet a tárgyalódelegációban a legnagyobb, legkomolyabb szervezet és a kevésbé jelentős, súllyal nem igazán rendelkező ifjúsági szervezet. Ez nagyon sok problémát vetett fel, és ezeket a problémákat kívánjuk kezelni akkor, amikor egy olyan struktúra kialakítására törekszünk, amely Nyugat-Európában általános és honos. Ott ugyanis a mindenkori kormányzat a nemzeti gyermek- és ifjúsági tanácsokkal egyeztet. Ilyen Magyarországon nincsen, de ez önmagában nem jelenti azt, hogy nem kellene törekednünk egy hasonló struktúra kialakítására vagy létrehozására.
Nyugat-Európában is van példa arra, ilyen például Hollandia, ahol nem sikerült létrehozni az egységes nemzeti gyermek- és ifjúsági tanácsot, ehelyett versengő szervezetek azok, amelyek együttesen képesek ellátni ezt a feladatot. Ott a kormányzat arra törekszik, hogy ezek mindegyikét bevonja az egyeztetésbe, de csak az ernyőszervezetekkel tárgyal, és nem aprózza el törekvéseit, és ezzel eléri azt a célt, hogy valóban a fiatalok számára fontos és kormányzati szinten kezelhető kérdésekkel foglalkozzon.
Legvégül beszéljünk egy keveset a minisztérium feladatairól. Úgy vélem, szimbolikus jelentőségű az, hogy az új minisztériumban az ifjúsági és sportügyek mellett a drogfogyasztás megelőzésének kérdésével és fogyatékos polgártársaink problémáival is foglalkozni fognak. Ennek megfelelően jeleníti meg a gyermek- és ifjúsági alapprogram feladatai között támogatandó célként a törvényjavaslat - a hátrányos helyzetben levő gyermekek és fiatalok felzárkóztatását segítő programok mellett - a kábítószer, az alkohol, a dohányzás és más egészségkárosító szerek fogyasztásának veszélyeivel kapcsolatos megelőző, figyelemfelhívó programokat.
Bízom benne, ha ezen célok a fiataloknál fogékony közegre találnak, akkor testileg és lelkileg is egészséges jövő nemzedéken keresztül tudunk élhetőbb Magyarországot teremteni utódaink számára. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi