DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A múlt héten a hozzászólásomban elemeztem a Nyugdíj-biztosítási Alap tervezett kiadásait. Egyebek között rámutattam arra, hogy a járulékcsökkentés árát a nyugdíjasok fizetik meg, és szóltam a gyógyszer-támogatási előirányzat befagyasztásának következményeiről. Sajnálom, hogy Selmeczi Gabriella államtitkár asszony elment, mert épp ő utalt a tegnapi Vasárnapi Hírekben megjelent nyilatkozatában az egyik következményre; nevezetesen arra, hogy majd a közgyógyellátást a helyi önkormányzatok nyakába fogják varrni, hogy önkormányzati segéllyé degradálják a közgyógyellátást, ami, azt gondolom, teljességgel elfogadhatatlan.
Hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy évek óta nem a közgyógyellátási előirányzat túllépése okozza a gondokat, és okozza a gyógyszer-támogatási előirányzat túllépését, hanem például az egészségügyi indikációval teljes támogatást élvező meg a különkeretes gyógyszerek rendelése és az akörüli anomáliák. A közgyógyellátási kassza évek óta rendben van, sőt, ott még megtakarítások is jelentkeztek. Úgyhogy talán érdemes lenne az ilyenfajta megnyilatkozások előtt megismerkedni az elemzésekkel is.
Tisztelt Elnök Asszony! Ma este képviselőtársaim lankadó érdeklődése és szerény részvételű kormányzati "patkó" mellett arról szeretnék szólni, hogy a gyógyító ellátás kasszája miért elégtelen (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból.) a kormányzat mégoly redukált bérígéretei teljesítéséhez is.
A tervezet a jövő évben 13 százalékos bérfejlesztéssel, a 13. havi illetmény biztosításával, 11 százalékos dologi automatizmussal és körülbelül 3 milliárd forintos ügyeletidíj-növekménnyel számol. Ha megnézzük a törvénytervezet szöveges indokolását, valamint a 2. számú táblázatot, az abban részletezett gyógyító-előirányzatokat, akkor megállapíthatjuk, hogy fentiekben felsorolt növekmények aligha teljesíthetőek. Ennek az az alapvető oka, hogy a törvénytervezet közel 7 milliárd forintos zárolást rendel el, azzal az indokkal, hogy az csak abban az esetben használható fel, ha a költségvetés irányszámai a terveknek megfelelően alakulnak, tehát a bevételek olyan mértékben és olyan ütemben állnak rendelkezésre, amely biztosítja az egyensúlyt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nyilvánvaló az, hogy ilyen ismeretekkel csak az év második felében fogunk rendelkezni, jó esetben a harmadik negyedévben, és ez egyértelműen azt jelenti - legalábbis az én olvasatomban -, hogy év közben a zárolt összeghez nem lehet majd hozzáférni. Ez pedig gyakorlatilag azzal a következménnyel jár, hogy az intézmények részére megállapítható teljesítménydíjak összegébe nem épül be, és mint nem létező forrás tartós kötelezettség ennek terhére nem vállalható. Ez pedig a bérfejlesztések tervezett mérték szerinti felosztását nem fogja lehetővé tenni.
A 13. havi illetmény kifizetési kötelezettségét törvény szabályozza, így ettől eltérni nem lehet. Számítások szerint ennek nagyságrendje 12 milliárd forint. Amennyiben ezt levonjuk a gyógyító-megelőző ellátás tervezett összegéből, bérfejlesztésre kevesebb, mint 20 milliárd - 19,3 milliárd - forint körüli összeg marad, ami 10,7 százalékos bérfejlesztésre adna lehetőséget. Ezt azonban a közel 7 milliárd forintos zárolás 6,9 százalékra zsugorítja. Nyilvánvaló az is, hogy a dologi automatizmust intézményi körben nem lehet lecsökkenteni, hiszen a tervezett inflációs ráta feltehetőleg megvalósul - reméljük, hogy nem nagyobb mértékben, mint a prognózis. Tehát mozgástérként az intézmények részére kizárólag a bérfejlesztés marad, amelyet oly mértékben kell lecsökkenteni, hogy legfeljebb 7 százalék körül lehet majd rendelkezésre bocsátani.
(18.20)
Itt arra is felhívom a figyelmet, hogy a gyógyító-megelőző ellátások előirányzatai között különösen hátrányosan tervezték az aktív betegellátás kasszáját, ahol a zárolás nagyságrendjén túlmenően még 1,15 milliárd fejlesztési visszavonás is szerepel, melynek következtében sem a 13. havi illetmény kifizetése, sem a tervezett bérfejlesztés nem hajtható végre.
Az ügyeleti díjak 3 milliárd forintos növekménye nem jelent az 1999. évben ilyen mértékű növekedést, hiszen a szöveges indokolás egyértelműen rögzíti, hogy ebből kell fedezni az 1998. évi szintrehozásokat és az 1999. évi bérnövekedés miatti ügyeletidíj-növekményt is. Úgy ítéljük meg, hogy a 13. havi fizetés teljesítménydíjakba történő beolvasztása hibás koncepció, hiszen egyszeri és egy időben történő kötelezettség teljesítéséről van szó, amelynél a célravezető technika a külön tételként való megjelenítés és a január hónapban történő lehívás lehet. Ennek lehetőségét a törvény szövegében egyértelműen meg kellene fogalmazni.
A korrekt megoldás ezek után az lenne, hogy a tételesen felhasználható költségvetési előirányzat kétütemű bérfejlesztést ígérjen. Az I. ütem 1999. január 1-jétől körülbelül 7 százalékos mértékben, a II. ütem a költségvetés tervezett alakulása szintjén majd további 6 százalékos mértékben. Erről kellene tárgyalni az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével - sajnálom, hogy közben a miniszter úr elment -, erről kellene tárgyalni a Magyar Orvosi Kamarával, amely a miniszterelnök úrnak is írt még októberben, hogy mennyire tarthatatlanok ezek az előirányzatok - és nem a helyi béralkukra hárítani a felelősséget.
Tisztelt Országgyűlés! Szerettem volna örülni annak, hogy idén a gyógyító kassza előirányzata 350 milliárd forint. Szerettem volna örülni ennek, de két ok miatt ezt nem tehetem: az egyik a zárolás, ami a növekményt jelentős mértékben apasztja; a másik, hogy halvány nyoma sem lelhető fel ebben a költségvetésben az egészségbiztosítási reform folytatásának. Nyoma sincs annak, hogy a kasszaátjárás kapcsán például lehetőség nyílna arra, hogy az otthon ellátható betegeket az otthoni ápolás keretében kezeljék, és ezt adott esetben, adott szakmai szabályok mellett megtehessék az aktív kórházi kassza terhére. Nyoma sincs a költségvetésben annak, hogy innovatív megoldásokat, modellprogramokat lehet támogatni. Ezért, tisztelt Országgyűlés, nem felhőtlen az örömöm, s ezért nem is tudom támogatni ennek a költségvetésnek az elfogadását.
Végül, tisztelt Országgyűlés, tisztelt elnök asszony, szeretnék ügyrendi javaslattal fordulni a Ház vezetéséhez, miszerint az általános vita lezárása ne a mai este történjen meg, hanem - a módosító javaslatok házszabályszerű benyújtása érdekében - holnap, a határozathozatal kezdetén.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi