DR. SZABÓ JÁNOS

Full text search

DR. SZABÓ JÁNOS
DR. SZABÓ JÁNOS honvédelmi miniszter, a napirendi pont előadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt lévő országgyűlési határozati javaslat a Bosznia-Hercegovinában az SFOR-erők kötelékében felállítani tervezett többnemzetiségű speciális alakulatban való magyar katonai részvételről szól.
Hogyan merült fel ennek a szükségessége? Úgy, hogy 1998. április 8-án megtartott SFOR tervező konferencián ismételt felhívást kaptak a NATO- és nem NATO-tagországok az SFOR-műveletekben való aktívabb részvétel átgondolására. Ezzel összefüggésben és a térségben időközben megváltozott helyzetre tekintettel az SFOR vezetői javasolták egy többnemzetiségű alakulat felállítását az SFOR keretein belül.
Mi lesz a feladata ennek az alakulatnak? Ez az alakulat egy olyan katonai rendőri erő lesz, amely közvetlenül az SFOR-erők parancsnokságának alárendeltségébe tartozik, és alkalmazására ellenséges tevékenység észlelésekor, csak legvégső esetben kerülne sor. Fő feladata - bizonyos rendőri feladatok ellátása mellett - elsősorban a potenciálisan veszélyes helyszínekre történő megelőző kitelepülés, a többnemzetiségű erők érzékelhető jelenlétének demonstrálása őrjáratozás útján, valamint a hazatelepülők biztonságának szavatolása. Az alakulat parancsnoki törzsében olyan nemzetek tisztjei is helyet kapnak, amelyek a feladat tényleges gyakorlati végrehajtásában csapatokkal nem vesznek ugyan részt, de jelenlétükkel demonstrálni kívánják az ország támogató szándékát.
Figyelembe véve a speciális alakulat elé állított feladatokat és azt a tényt, hogy NATO-tagságunk esetére a Magyar Honvédségen belül is szükségessé válhat a katonai rendőrség felállítása, a Magyar Honvédség szempontjából ma még újszerű, de a későbbiekben gyakorlattá váló tevékenységek ellátásához szükséges és hasznos tapasztalatokat szerezhetünk az ilyen jellegű nemzetközi katonai rendőri feladatokban való részvétel során.
A megalakuló katonai rendőri szervezetben a Magyar Honvédség kezdetben mindösszesen egy fővel tervezi részvételét, aki az alakulat parancsnoki törzsében kapna beosztást, és csak a gyakorlati akciók tervezésében és irányításában venne részt.
Tekintettel arra, hogy később további beosztások betöltésére is érkezhet felkérés az SFOR-tól, a mellékelt országgyűlési határozattervezet az ismételt, esetleg többszöri döntéshozatal elkerülése céljából egy legfeljebb tízfős kontingens egyéni fegyverrel történő kiküldésére kér engedélyt, amelynek mandátuma legfeljebb 1999. december 31-éig tart. Egyébként erre már volt példa, hogy egy keretszámban határozta meg az Országgyűlés az SFOR alá rendelt egység létszámát; gondoljunk csak vissza arra, hogy a műszaki egység létszámát mintegy ötszáz főben határozta meg az Országgyűlés!
(18.40)
Természetesen a konkrét keretszámon belül mindig a szükséges számban, a felkészülés mértékének megfelelően veszünk részt ezekben az egységekben, illetve azok munkájában. A 10 fős kontingens tehát egy keretszám, egy maximumot jelent, ezen belül a felkérésnek megfelelően veszünk részt ezekben a tevékenységekben. A magyar résztvevők jogi státusza természetesen az SFOR-ban szolgálatot teljesítőkével azonos lenne.
A speciális alakulattal kapcsolatos helyszíni műveletek költségeit az SFOR fedezi. A kiutazó állomány kiállításának költségeit a Honvédelmi Minisztérium a saját költségvetéséből biztosítja.
Ennek alapján kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a fentiek szerint a határozati javaslatot támogassák, fogadják el.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi