JUHÁSZ FERENC

Full text search

JUHÁSZ FERENC
JUHÁSZ FERENC (MSZP): Elnök Úr! Boldogság számomra, hogy most javult meg a rendszer. Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! A Szocialista Párt képviselőcsoportja a honvédelmi bizottság ülésén nem fogadta el az előterjesztést. Ott felsoroltuk az érveinket, de a miniszteri expozéban sajnálatos módon ezekre nem érkezett reagálás, sőt a honvédelmi bizottság előterjesztésében sem hallottunk ezekről a véleményekről.
A kormány ezzel a javaslattal kompenzálni kíván. Mivel a költségvetést nem tudta oly módon megtervezni és biztosítani, mint amilyen vállalást tett, most megpróbál gesztus jellegű lépésekkel olyan kezdeményezést tenni, amellyel újfent bizonyíthatja elkötelezettségét a NATO iránt. Mi azt gondoljuk, a gesztus jellegű lépések indokoltak, de nem itt és nem most.
Három észrevételünk van, az első költségvetési jellegű. Elvi kérdés, hogy nem lehet a Magyar Honvédségnek bármilyen kicsiny új feladatot adni anélkül, hogy ennek költségvetési, finanszírozásbeli problémáit meg ne oldanánk. Az előbb Mécs Imre képviselő úr már említette, hogy a Honvédelmi Minisztérium, a honvédelmi tárca az elkövetkezendő évben milyen nehézségekkel fog küzdeni. Én ezt nem szeretném megismételni, csak határozottan azt szeretném mondani, elvi kérdés, hogy ennek a fedezetét minden körülmények között biztosítsuk.
A másik dolog, amit említeni szeretnék: Magyarországon ma nincs ilyen szervezet, bár hallottuk a miniszter úrtól és kormánypárti képviselőtársainktól, lehet, hogy ilyen szervezetre szükség lesz. Megjegyzem, a honvédelmi törvény kétharmaddal rögzíti azt, hogy ilyen szervezet létrehozását a parlamentben kétharmaddal lehet elfogadni, ezért az ellenzék álláspontját e kérdésben jó volna megismerni. De hozzászoktunk ahhoz, hogy a kormány nem kívánja megismerni az ellenzék álláspontját, és így tesz e kérdés esetében is, amely szintén kétharmados. Azt gondoljuk, hogy ebben a szituációban, amikor nincs ilyen szervezetünk, nem is biztos, hogy ezt a szervezetet létre tudjuk hozni, hiszen ilyen szervezet létrehozását nem terveztük a költségvetésben, nem fontos, nem indokolt a részvételünk.
A harmadik észrevételünk szintén elvi jellegű. A kormány a múlt hónapban terjesztette be a boszniai csapatokhoz szállítandó gépfegyverek ügyét. Akkor a Szocialista Párt fogfájósan, de megszavazta ezt a kérdéskört, egyetértve a kezdeményezéssel. Szeretném kérdezni, hogy változott-e azóta valami. Változott-e a kint lévő katonáink biztonsági helyzetében valami? Garantálható-e a kiküldött egy, kettő, három, nyolc emberünknek a biztonsága? Azt gondolom, hogy nem.
Mindezek alapján mi azt a javaslatot fogjuk tenni a szocialista frakciónak, tisztelt képviselőtársaim, hogy ezt az előterjesztést ne támogassa.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi