DR. SZABÓ ERIKA

Full text search

DR. SZABÓ ERIKA
DR. SZABÓ ERIKA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A bűnözés növekedése és az elkövetési módok durvulása joggal tölt el félelemmel valamennyiünket. Tisztes jólétben és nyugalomban szeretnénk élni. Biztonságban szeretnénk tudni szeretteinket akkor is, amikor otthonuktól távol vannak, vagy a munkahelyükről későn járnak haza. Gyermekeinket meg akarjuk védeni a kábítószerektől, az iskolák körüli drogárusoktól.
Az ország polgárai iránt felelősséget érző kormánynak kötelessége, hogy mindent megtegyen polgárai védelmében. Ahhoz azonban, hogy valóban nyugodtan élhessünk, vissza kell szorítani a bűnözést. A bűnözőket el kell fogni, és méltó büntetést kell kapniuk. Ezért döntött úgy a kormány, hogy megerősíti a rendőrséget. Ezért döntött úgy a kormány, hogy szigorítja a büntetéseket. Abban nem reménykedhetünk, amit a jogi egyetemen végzett tanulmányaim idején még nekem is tanítottak, hogy a bűnözés idővel mint társadalmi jelenség megszűnik. Ez a teória egy volt a megalapozatlan ideológia tárházából, amivel a szocialista rendszer ámította a lakosságot. Azt azonban joggal remélhetjük, hogy a büntetések szigorításával, azok elrettentő ereje folytán csökken a bűncselekmények száma, és nagyobb védelmet élvezhetnek a törvénytisztelő állampolgárok. Ne mi kényszerüljünk arra, hogy rácsokkal kelljen védeni otthonunk biztonságát, hanem a bűnözők kerüljenek rács mögé!
A legfőbb elrettentő erő a bűnözőkkel szemben az, ha a felderítési arány emelkedik. Minél hatékonyabb a rendőrség munkája, minél több esetben sikerül megtalálni az elkövetőt, minél jobb a nyomozás színvonala, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy egyre kevesebben mernek letérni a törvényesség útjáról, mert félnek a lebukástól. Nem bízhatnak abban, hogy őket elkerüli az igazságszolgáltatás.
Ezért volt nélkülözhetetlen a rendőrség megerősítése, mert a sikeres büntetőpolitika alapja a nyomozók munkájának színvonala. Ha nincsenek meg a bizonyítékok, ha nem elég alapos és körültekintő a nyomozás, akkor hiába kezdődik meg az eljárás az elkövető ellen, végül felmentő ítélet születik. A kormány ennek tudatában jelentős anyagi támogatást biztosít a rendőrség számára, megteremtve ezzel a sikeres büntetőeljárás alapját.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat, amely a büntető jogszabályok módosításáról szól, azt hivatott szolgálni, hogy a szigorúbb büntetések és a szigorúbb ítélkezési gyakorlat nagyobb biztonságot nyújtsanak valamennyiünknek, a bűnözőket pedig elrettentse a bűn elkövetésétől. A Fidesz-Magyar Polgári Párt választási programjában is szerepelt, a polgárok akarata alapján pedig kormányprogrammá emelkedett, hogy visszaállítsuk a valódi életfogytig tartó szabadságvesztést, azért, hogy a legsúlyosabb bűncselekményt elkövetők ne kerülhessenek vissza a társadalomba. Ne kelljen attól tartani, amire sajnos az elmúlt években több szomorú példa is volt, hogy a frissen szabadult, korábban emberölésért elítélt ismét gyilkol. Védjen meg az állam az ilyen bűnözőktől, nehogy a büntető jogszabályok hiányosságai miatt a legveszélyesebb bűnözők újra veszélyt hozzanak ránk és szeretteinkre!
A valódi életfogytig tartó szabadságvesztés törvényi szabályozása jelentős lépés a büntető szabályok szigorításában, melynek legfőbb célja a polgárok védelme. A szigorításnak számos eszközét tartalmazza még a törvényjavaslat. Megszüntetjük a szabadságvesztés letöltésének indokolatlan halasztását. A többszörösen visszaeső bűnözőt és aki bűnszövetkezet tagjaként követte el a bűncselekményt, nem lehet majd feltételes szabadságra bocsátani.
Naponta hallunk híreket a bűncselekmények számának emelkedéséről. 1994 és '98 között ez a szám jelentősen emelkedett. A szervezett alvilágnak tulajdonítható bűncselekmények száma több mint a kétszeresére nőtt. Ezért különös fontossággal bír az a szabály, amely a bűnszövetkezet tagját kizárja a feltételes szabadságra bocsátásból. Javaslatunk szerint a többszörösen visszaeső bűnözőt szintén ne illesse meg a feltételes szabadságra bocsátás kedvezménye.
A szervezett alvilág terjeszkedésének véget kell vetni. Míg a kilencvenes éveket megelőzően a szervezett bűnözés leginkább a betöréses lopások területén jelent meg, jelenleg a gépjárműlopás, a kábítószer-bűnözés, a prostitúció, az embercsempészet és a gazdasági bűnözés területén tör előre. A törvényjavaslat ezért bünteti más bűncselekményeknél komolyabban a szervezett bűnözés keretében elkövetett bűnt. Ezért szigorodik a robbantásos vagy fegyveres bűncselekmény elkövetőire kiszabott büntetés.
A szervezett bűnözés keretében kiemelkedő kérdés a kábítószer-használat és -terjesztés szigorúbb törvényi megítélése. Miért kell harcolni a kábítószer-fogyasztás és -terjesztés ellen? Két okból is. Egyrészt azért, mert rendkívül veszélyes társadalmi és bűnözési folyamatok elindítója a kábítószer. Gyermekeink egészsége, életesélyei a kábítószer térnyerésével csökkennek. Másrészt rendkívüli veszélyt jelentenek a békés polgárokra a kábítószer-élvezők gátlástalan pénzszerzési módszerei. Bolti eladók rettegnek attól, hogy beteg, a kábítószer rabságától szenvedő emberek áldozatául esnek. Mindenki, aki a kábítószer-terjesztők és -fogyasztók büntetésének szigorítása ellen van, közvetett módon ezeket a veszélyeket növeli.
Mindannyian féltjük gyermekeinket. Valóban nagyon kellemetlen lehet egy rendes, becsületes családnak az, ha a gyerek a diszkóban a kíváncsiság és a még emelkedettebb hangulat céljából kábítószert fogyaszt, és emiatt ellene büntetőeljárás indul. De hasonlítsuk össze ezt az esetet azzal, ha a fiatal rászokik a kábítószerre, azért, mert a büntetőjogi fenyegetettség hiánya miatt addig kóstolgathatja a drogokat, míg rá nem szokik! Vajon melyik eset töri derékba inkább a fiatal reményteli jövőjét? Egyébként is egy jogi ellentmondás az, hogy valamit, amit büntetlenül lehet fogyasztani, annak csak a terjesztését rendeli büntetni a törvény.
Abban mindenki egyetért, hogy a terjesztést büntetni kell. De volna-e értelme a terjesztés büntetésének, ha a fogyasztás semmiféle veszélyt nem jelentene? Éppen azért üldözi a törvény a kábítószer terjesztését, mert a fogyasztása veszélyes. Ezért kell büntetéssel fenyegetni nemcsak a kábítószer-terjesztőket, hanem a -fogyasztókat is.
A büntetőjogi fenyegetettségen túl nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre. A megelőzésben sokkal nagyobb szerepe lesz a családoknak és az iskoláknak, de a drogellenes harchoz a programokon és a büntetőjog eszközein túl megfelelő intézményhálózatra és központi irányításra is szükség van. Az államnak sokoldalú eszközrendszerrel kell védeni polgárait ettől a veszedelemtől.
Gyermekeink védelme más rendelkezések formájában is kiemelt helyet kap a törvényjavaslatban. A gyermek nemcsak a család, de a közösség számára is érték. Életük, testi épségük védelmét a büntetőjog eszközeivel is meg kell teremteni. Ezért a tizennégy év alatti gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőivel szemben a javaslat keményebb fellépésre ad lehetőséget. Ezért kezeljük külön a tizennégy év alatti gyermekek és új elemként az újszülöttek meggyilkolását.
Felmerülhet azonban a kérdés, hogy hiába a sikeres felderítés, hiába az alapos nyomozás, hiába történnek a szigorítások a büntető törvénykönyvben, ha a bíróságon végül enyhe ítélet születik. A törvényjavaslat erre a kérdésre is választ ad.
(0.20)
Javasoljuk, hogy a bírák a büntetés kiszabásánál kiindulási alapként a megadott büntetési tétel középmértékéből induljanak ki. A bíró ugyan nem köteles középmértékű büntetést kiszabni, de azt meg kell indokolnia, ha ettől eltér. Célunk az, hogy a szabály alapján egységesebb és szigorúbb ítélkezési gyakorlat alakuljon ki, amely nagyobb jogbiztonságot eredményez.
Összegezve az elmondottakat: a büntető jogszabályok módosításának célja az, hogy az állam hatékonyabb eszközökkel rendelkezzen a bűnözéssel szemben. Legfőbb indoka pedig az, hogy békés mindennapjainkat tisztes jólétben és nyugalomban élhessük.
Ehhez kérjük a tisztelt Ház támogatását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi