DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azzal szeretném pontosítani az ön előbbi megjegyzését, hogy ha jól számolom, akkor nem négy, hanem hét országgyűlési képviselő van jelen önnel és a két jegyző úrral együtt, sőt valaki még ott áll az ajtóban, ennek ellenére valóban kevesen vagyunk és elmúlt éjjeli kettő, mégis engedjék meg, hogy nagyon röviden az ajánlás 1. pontjában szereplő, Isépy Tamás képviselő úr által benyújtott javaslathoz hozzászóljak.
Ez a javaslat azt kívánja elérni, hogy 2003-ig kezdhessék meg működésüket az ítélőtáblák, illetve legkésőbb 2003-ig, méghozzá egyidejűleg. Ezt a javaslatot sem az alkotmányügyi bizottság nem támogatta, sem az előterjesztő képviselője nem értett vele egyet az alkotmányügyi bizottság ülésén. Én úgy gondolom, hogy a bizottság természetesen helyesen járt el, amikor nem támogatta ezt a javaslatot, de lehet, hogy más okból, mint a kormány jelen levő képviselője. Ugyanis ez a javaslat nemcsak tartalmilag elfogadhatatlan, legalábbis az ellenzéki pártok közül az MSZP és az SZDSZ képviselői számára, hiszen egy alkotmányos intézmény legrosszabb esetben négy évvel való arrébb rakását jelenti, de ezenkívül értelmezhetetlen is ez a megoldás. Hiszen elfogadja azt a kormány által beterjesztett javaslatot, miszerint hatályon kívül kell helyezni az ítélőtáblák székhelyéről szóló törvényt, amelyik kimondja, hogy hol kell létrehozni Magyarországon az ítélőtáblákat. Ehhez képest ez a javaslat nem mondja meg, hogy hol lenne ítélőtábla, nem mondja meg, hogy hány darab ítélőtábla lenne. Ugyanakkor azt mondja, hogy ezek, a nem tudni hol, nem tudni hány ítélőtábla, egyszerre kezdjék el a működést. Ez azt jelenti, hogy ha egy ítélőtábla jönne létre, az is akkor nyilván egyszerre, önmagában; tehát megfelelne ennek az elvárásnak, akkor is, ha öt, akkor is, ha három... Tehát azt hiszem, hogy ezt a javaslatot semmiképpen nem lehet támogatni, mint ahogy szerintem természetesen magát az országgyűlési határozati javaslatot és a törvényjavaslatot sem szabad támogatni.
Most itt nem kívánom kifejteni, melyek azok az alkotmányossági indokok, amiért mi nem támogattuk, de amelyekkel meggyőződésem szerint lesz majd, aki az Alkotmánybírósághoz fordul, és én nagyon valószínűnek tartom, hogy az Alkotmánybíróság is meg fogja állapítani ezeknek a rendelkezéseknek az alkotmánysértő voltát.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi