DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnök úr szíves rábeszélésének nem tudtam ellenállni (Derültség.), ezért szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy az előző négy évben töretlen gyakorlat volt az, hogy az alkotmányügyi bizottság - amely akkor az ügyrendi bizottság funkcióját betöltötte és a Házszabályt értelmezte - konszenzussal hozta meg a döntéseit. Négy év alatt összesen két esetben fordult elő az, hogy az alkotmányügyi bizottság ilyen típusú döntéseit megtámadta valaki az Országgyűlésben: egyszer az MDNP megalakulásakor, egyszer pedig a Kisgazdapártot érintő valamilyen döntésnél.
Jó lenne visszatérni ehhez a gyakorlathoz, mert egyébként az ügyrendi bizottság súlyosan lejáratja magát, amikor olyan döntéseket hoz többségi akaratból, amelyek mind az alkotmány, mind a józan ész szabályait áthágják. Áthágja ez a döntés az alkotmány szabályait, hiszen az alkotmányba olyan mondatokat magyaráz bele jogosulatlanul, amelyek nincsenek benne. Az alkotmány nem tesz különbséget a meghallgatás intézménye között aszerint, hogy a többség vagy a kisebbség kezdeményezi. A meghallgatás intézménye a logika szabályai szerint is úgy szól, hogy a bizottság - akár többségi, akár kétötödös szabállyal - beidéz valakit, akit meghallgat, és akit meghallgat a bizottság, az vallomást tesz. Ez a vallomástétel, amit a meghallgatott tesz a bizottság ülésén.
Abszolút logikátlan arról beszélni, hogy lenne egy vallomástételre történő megidézési joga bármelyik bizottságnak, amely eltér a normál meghallgatástól, ahol a meghallgatott nem vallomást tesz, hanem - semmit nem csinál. Tehát a logika elemi szabályai is azt diktálják: függetlenül attól, hogy törvény írja elő a meghallgatás intézményét, a parlamenti bizottság többsége vagy akár egyhangú döntése tartja fontosnak a meghallgatást, vagy a Házszabály értelmében a kétötöd jogosult meghallgatásra valakit behívni, akit behívnak meghallgatásra, az köteles megjelenni, köteles adatokat szolgáltatni, vagyis köteles vallomást tenni.
Ha ezt kettéválasztja a Ház ezzel a mostani döntésével, hogy helybenhagyja az ügyrendi bizottság döntését, ezzel mind a Házszabályt, mind az alkotmányt súlyosan megsérti. Kérem, ne tegyék! (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi