DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ, az ügyrendi bizottság elnöke: A kérdés költői; nem hiszem egyébként, hogy erre valamilyen választ lehet adni, de nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy hol van arra a Házszabályban rendelkezés, amely a meghallgatás fogalmát egy átfogó, a vallomástételt is magában foglaló fogalomként értelmezi. Mert ha ezt megmutatják, akkor javasolni fogom, hogy az ügyrendi bizottság vonja vissza ezt az állásfoglalást. (Szórványos taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban. - Vancsik Zoltán: Bérmunka! Szégyelld magad!) Ilyen rendelkezés tudniillik nincsen!
Viszont azt tudjuk, hogy az Országgyűlés mind az alkotmány, mind a Házszabály szerint a döntéseit, kedves képviselőtársaim, szótöbbséggel hozza. Ez a fő szabály. (Közbekiáltások az MSZP padsoraiból: Így igaz!) A kétötödnyi kisebbség részére megadott kivételes kedvezmény - favor - egy kivételes és speciális szabály. (Közbeszólások az MSZP padsoraiban.) Márpedig arra volnék kíváncsi, igen tisztelt jogtudó képviselőtársaim, hogy milyen alapon lehet a speciális, kivételes szabály tartalmát egyéb jogszabály híján kiterjesztő módon értelmezni és azonosítani egy másik jogi fogalommal. Ennek hiányában tudniillik nem lehet arra a következtetésre jutni, amire igen tisztelt képviselőtársaim jutnak.
Csak azzal tudom befejezni, mint amit már elmondtam az ügyrendi bizottság állásfoglalásnak ismertetésekor: eltérő házszabályi rendelkezés hiányában nincs jogi alap a kisebbség védelmére szolgáló speciális intézmény kiterjesztő tartalmú értelmezésére. Ebben a kérdésben, úgy véljük, ez a döntő, és erre tekintettel ismételten azt kérem képviselőtársaimtól, hogy a Magyar Szocialista Párt indítványát utasítsák el, arra szavazzanak nemmel.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi