DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A jövő évi költségvetésben állami vagyon értékesítése jogcímen 102 milliárd forint bevétel szerepel. Ebből 22 milliárd forint a központi költségvetésbe kerülne befizetésre állami közkiadásokra, illetve 80 milliárd forint pedig a privatizációs vagyonkezelőnél maradna reorganizációs költségek fedezetére. Nyitott kérdés az, hogy az elmúlt évek privatizációs szerződései, illetve a hozzájuk kötődő állami garanciavállalások az 1999. évi és az azt követő költségvetések rovására milyen helytállási terheket jelentenek.
Interpellációmban választ keresek arra, hogy a kormány áttekintette-e már a remélhetően átadás-átvételi leltárral átvett privatizációs szerződésekből a még fennálló kötelezettségeit, hogy ezekből milyen költségvetést terhelő kiadási tételek várhatók 1999. folyamán.
(15.40)
A korábban megkötött szerződések felülvizsgálata megindult-e törvényességi szempontból? Mikorra állapítható meg, hogy hol, mikor, milyen mértékű törvénysértések történtek? Intézkedtek-e ezek megszüntetésére és legfőképpen az államnak okozott kár megtérítésére? Ebből várható-e és milyen nagyságrendű bevétel 1999-ben? Értékeli-e a kormányzat a korábbi szerződéseket, illetve az azokban foglalt gazdasági tartalmat eredményességi szempontból, és ennek keretében vizsgálják-e, hogy helyes volt-e az egyes szerződések esetében a kialkudott árfolyam - így a vételár -, milyen mértékű kötelezettségeket vett ezáltal az állam képviselője útján magára ahhoz, hogy a vagyon értékesítésre kerülhessen?
Kérdezem, hogy a szerződő partnerek eleget tettek-e a vállalt kötelezettségüknek, határidőre pénzügyileg rendezték-e az átvett vagyon ellenértékét. Ha nem, milyen volumenű az állam ez irányú kintlévősége, mikorra várható és milyen mértékben, hogy a költségvetés hozzá is jut az elmúlt évek privatizációs bevételeihez?
Kérdezem a tisztelt államtitkár urat, indult-e vizsgálat arra vonatkozóan, hogy a privatizált vállalatok mekkora hányadának volt jelentős volumenű lejárt hiteltartozása, amelytől a bankokat privatizációjuk előtt az állam alárendelt kölcsöntőkenyújtás vagy kötvény formájában felvállalt kötelezettségként megtisztította.
A vállalatokkal szemben a fennálló követelések ilyen-olyan formában történő leírása, tehát a privatizálandó cégek tisztára mosása az állam számára kettős terhet jelentett: egyszer megsegítette a bankot, másrészt pedig a hitelfelvevőt. Kérdezem, mikorra várható a vállalati és bankprivatizációs, valamint a bank- és adóskonszolidációs szerződések párhuzamba állítása és felülvizsgálata.
Köszönöm. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi