DR. PINTÉR SÁNDOR

Full text search

DR. PINTÉR SÁNDOR
DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Gyakran merül fel a kérdés, hogy a kormány mit valósít meg a választási ígéreteiből. Számot szeretnék adni arról, hogy milyen kezdeti lépések történtek a közterületek rendjének javítására, a gazdálkodási fegyelem megszilárdítására, az állampolgárok és a hozzánk látogató külföldiek biztonságérzetének fokozására.
1998. november 16-án 0 órakor kezdte meg a munkáját a rendőrség, a Határőrség és a vámügyőrség egy összehangolt akció keretén belül. Az akcióban segítségükre volt a kereskedelmi felügyelőség, a munkaügyi felügyelet, az APEH, az Állami Tisztiorvosi Szolgálat és több más ellenőrző szerv. Az akciót alapos előkészítő munka és a szervezetek közötti koordináció előzte meg. A megfogalmazott cél, amint az a fedőnevéből kiolvasható volt, elsősorban a szervezett bűnözés peremén tevékenykedő bűnelkövetők felderítése, előállítása, különösen a gazdaság- és a vagyonellenes bűncselekmények folytatásának a megakadályozása volt. Fontos volt az erélyes fellépés a gépjárműlopások visszaszorítására, továbbá a hazánkban egyre intenzívebben megjelenő pénzhamisítással foglalkozó elkövetők elfogására.
Nem akarom önöket untatni számokkal, de szükségesnek tartom elmondani, hogy őrizetbe vettek ez alatt az akció alatt 422 magyar, 10 külföldi állampolgárt, a határokon 1280 jogellenes cselekményt akadályoztak meg, és 420 főt kiutasítottak az országból.
Nagyon lényegesnek tartom, hogy az 1000 ellenőrzött vállalkozás közül 240-nél találtak jogsértést és 75-ről bebizonyosodott, hogy fantomcég. Ez egy megfelelő merítési minta, talán azt is mutathatja, hogy az országban bejegyzett cégeknek egy jelentős része fantomvállalkozás.
A száraz számok után néhány bűneset: a csempészet bűntettét követték el, amikor emberi fogyasztásra készült tejport állatitakarmány-kiegészítőnek tüntettek fel. Felmerült az alapos gyanúja egy 12 milliárdos deviza-bűncselekménynek, amely külföldön közlekedők, hajók forgalmának a visszaéléseit mutatja. 1,8 milliárd forintos adócsalást derített fel az akció során az adóhatóság. Ismét megjelent a fűtőolajok importjánál az adócsalás. Szolnokon budapesti lakosok által szervezett, külföldiekből álló pénzhamisító csoportot sikerült felderíteni.
Tehát mindezek az esetek azt mutatják, hogy Magyarországon jelen van a szervezett bűnözés, Magyarországon a szervezett bűnözés visszaszorítására további intézkedéseket kell tenni. Sajnos, rá kellett jönnünk arra is, hogy miközben az állam komoly erőfeszítéseket tesz a gabonatermelők gondjainak enyhítésére, addig vannak olyanok, akik ezt nyerészkedésre próbálják meg felhasználni. Az étkezési búza felvásárlása során 30 millió forintos csalásra is rábukkantunk.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A mostani akció csak egy kezdet. El vagyunk szánva arra, hogy komoly erőkoncentrációval, az emberi, illetve anyagi erőforrásaink összevonásával, a komplex ellenőrzési lehetőségek felhasználásával a szervezett bűnözők gazdasági hátterét jelentő fantomcégeket felszámoljuk, és visszaszorítsuk e bűnözői kört.
A közös munkához kérem a tisztelt Ház erkölcsi és tevőleges támogatását. Kérem, hogy e röviden felsorakoztatott tényeket vegyék figyelembe, amikor a maffiaellenes törvényről vagy az 1999. évi költségvetésről szavaznak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi