VINCZE LÁSZLÓ

Full text search

VINCZE LÁSZLÓ
VINCZE LÁSZLÓ (FKGP): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mikorra várható Csongrádon a tiszai átkelés eredeti állapotának helyreállítása?
Tisztelt Miniszter Úr! Csongrád és a Tisza bal partja közt átlagos vízállás esetén kora tavasztól késő őszig pontonhídon lehet közlekedni. Közel 15 település és vonzáskörzetének forgalma a nyári csúcsidőszakban már elérte a napi kétezres járműforgalmat is. Ha novembertől március elejéig a Tisza medrében van, motoros hajó által vontatott köteles komp biztosítja az átkelést. Ezen a kompon a személygépkocsikon kívül a teherjárművek, a traktorok közlekedése is lehetséges. Magas vízállás esetén, amikor a Tisza hullámterére kiönt, a gyalogos és kerékpáros közlekedést egy nagy teljesítményű dereglyével oldották meg ez idáig.
Mostanára a technikai eszközök teljesen vagy részben üzemképtelen állapotba kerültek. A dereglyét vontató rocsó annyira gyenge üzemállapotú, hogy előfordul, menet közben leáll, így az egész szerelvény utasostól, mindenestől sodródik a folyón lefelé, néha több száz métert is, mire sikerül ismét beindítani a motort. Az egész technika leromlott állapotban van. Az árhullám levonulása után nem látok lehetőséget pénzügyi és technikai segítség nélkül a kompközlekedés beindítására. A Tisza másik oldalán zömmel kistulajdonosok földterületei, tanyái, állatai vannak. Nekik a betakarítás befejezése, a jószággondozás miatt járműveikkel 80 kilométer kerülő utat is meg kell tenniük az átkelőhely hiánya miatt.
Kérem a tisztelt miniszter urat, hogy a jelenlegi átkelés helyzetén intézkedésével szíveskedjék segíteni. Kérdezem a miniszter urat, hogy tud-e üzemképes kishajót a jelen helyzetben odarendelni, illetve az ár levonulása után mikorra várható a kompközlekedés megindítása.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi