DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Önnek pedig, Herbály Imre képviselő úr, köszönöm, hogy felvetette ezt a rendkívül fontos kérdés, hiszen valóban nemcsak a mezőgazdaságot, hanem az egész országot fojtogatja az, ami árvíz- és belvíz-ügyben történt. Elég, ha arra utalok, hogy a november 4-éről 5-ére virradó éjszaka az árvíz olyan erővel tört az országra, amit soha nem tudtunk elképzelni; néhány óra alatt nyolc-kilenc méterrel emelkedett a Tisza vízszintje. Óriási károkat okozott az árvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Hajdú-Bihar megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de hozzáteszem, hogy még az ország másik felén a Kerka-patak kiöntése is jelentős károkat okozott. Tehát az árvízkár is óriási, de ennél még nagyobb a belvízkár. Amikor helikopterrel elmehettem megnézni az árvízhelyzetet, akkor láttam, hogy Budapesttől Fehérgyarmatig lényegében egybefüggő víztenger volt az ország. Ilyen mérvű volt a belvízkárosodás, ezért nagyon egyet lehet érteni azzal, amit ön elmondott.
A kormány ugyanakkor minden lehetséges eszközzel igyekezett elhárítani ezt a veszélyt. Az árvizet sikerült is megfognia, annak ellenére, hogy tulajdonképpen a töltések fölött számos területen áttörhetett volna a víz, ha nem jó a védekezés. A belvízkárokat illetően egyetértek azzal, hogy évek óta elhanyagoltak a különböző csatornarendszerek, a vízlevezető árkok nincsenek kitisztítva. Ebben a kérdéskörben haladéktalanul intézkednünk kell.
Szeretném jelezni, hogy az árvíz és a belvíz következményeinek elhárítására összehangolt kormányzati program készül. A kérdésből most én a belvíz kérdéseinek elhárítását illetően felhívnám a figyelmét arra, egy ideje mi már hozzáfogtunk ahhoz, hogy a belvízkérdés rendezését a mezőgazdasággal összefüggő vízügyek rendezése kapcsán próbáljuk normalizálni, a védhetetlen területeket, ahol visszatérően jelentkeznek a belvizes gondok, ott, ahol megfelelő vízutánpótlás van, az édesvízi haltenyésztésre kívánjuk felhasználni. Az elmúlt hónapokban összeírtuk azokat a területeket, amelyek ebből a szempontból figyelembe vehetők, és egy összehangolt olyan terv alapján kívánunk e térségeken segíteni, ahol édesvízi haltenyésztést kívánunk megvalósítani, ott a halosztályozás, a halfeldolgozás, a tartósítás, a csomagolás, az értékesítés kérdéseit is megszervezzük. Kijelöltük azokat a területeket, ahol környezetvédő erdők telepíthetők a belvizes területekre, másutt energiaerdőket kívánunk létesíteni - de az egész kérdést összefüggéseiben vizsgáljuk. Én magam tárgyaltam az ukrán féllel, és holnap megyek Romániába, ott is felvetem víztározók létesítését, hogy a lezúduló vízmennyiség egy részét fel lehessen fogni. A kormány a gátak megerősítésére igen komoly összegeket fog fordítani.
Hadd tegyem hozzá, hogy azokon a területeken, ahol a mezőgazdaságot kár érte, most folynak a különböző kárfelmérő egyeztetések. Nem fogjuk magára hagyni a lakosságot, beszerzünk például a tavaszi vetések biztosítására durumbúzát, és megfelelő kemikáliákat szeretnénk biztosítani, hogy feljavítsuk a földet most, ahol lehet. Szabolcs-Szatmárban egy 15 ezer hektáros területre nézve mákszerződéseket ajánlottunk, és számos más megoldásokat javaslunk.
Ha megkapom öntől, tisztelt Herbály képviselő úr, az írásbeli kérdéseket, akkor azokra részletesen válaszolok.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi