SZALAI ANNAMÁRIA

Full text search

SZALAI ANNAMÁRIA
SZALAI ANNAMÁRIA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Gázkitörés történt Zalaegerszeg határában a közelmúltban. A helyi védelmi bizottság Zalaegerszeg polgármesterével, dr. Gyimesi Endrével az élen azonnal összeállt. Hajnalig - köszönhetően a tűzoltóságnak, rendőrségnek -, mire a megye felébredt, kitelepítette három falu lakóit. A háromezer kiköltöztetett érdekében példásan összefogott a város, polgárok, cégek egyaránt.
A kitörést elfojtani igyekvő szakemberek szorgalmasan ügyködtek. A helyi védelmi bizottság folyamatosan tette dolgát, és igyekezett mindig hitelesen, pontosan tájékoztatni a lakosságot. Nem így mások! A televíziók hírversenye közepette a tények gyakorta közömbösek maradtak. Paparazzók szállták meg a várost és környékét; nem átallottak olykor rémhíreket terjeszteni. A katasztrófa közvetlen közelébe lopakodva nehezítették a mentést végzők munkáját. A kiköltöztetés hányattatásait amúgy fegyelmezetten viselő lakosságot tudósítók molesztálták idegesítő kérdéseikkel.
Nem kívánok ezekből a jelenségekből általánosítani. Bízom benne, hogy a felelősen tájékoztató hírműsorok válnak a jövőben mintává, mert azért ilyenek is akadtak. De tapasztalhattunk a másik végletből is ékes példát.
Vasárnap reggel a polgári védelem és a környezetvédelmi hatóság levegőszennyezettségre vonatkozó mérései szerint határérték alatti kén-dioxid-mennyiség volt a levegőben, így a védelmi bizottság útnak indította haza az embereket állatokat etetni. Ekkor kapta polgármester úr a hírt a Mol Rt. szakembereitől, hogy az ő mérési adataik szerint a veszélyes vegyi anyag magasan a kritikus határérték felett van, annak két-háromszorosa az. A helyi védelmi bizottság természetesen az emberi életet mentve azonnal visszafordította a buszokat.
Mit látunk azonban 9 órakor a közszolgálati tévé élő tudósításában? Frissen ül a stúdióban Pál László, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója és Varga László, a megyei közgyűlés elnöke mint a megyei védelmi bizottság vezetője. Határozottan, egybehangzóan, nyugalmat hipnotizálva állítják, minden a legnagyobb rendben van, rövidesen elhárítják a hibát, soha sehol nem mértek egészségre ártalmas küszöb feletti veszélyes vegyületet a levegőben, semmi ok idegeskedni, pánikolni.
(14.00)
Mindenki legyen nyugodt, nincs itt semmi baj. A műsor közben persze a zalaegerszegi polgármesteri hivatalban égnek a telefonvonalak, hiszen erősen bűzlik a környéket fojtó mérgező gáz.
Hogyan lehet, hogy Pál úr nem tud a Mol mérési adatairól? Elfelejtett utánanézni? Alig hinni, hogy nem tájékoztatták volna szolgálatkész dolgozói! Vagy netán nem akar tudni a tényekről? Esetleg direkt nem mondott igazat? (Zaj az MSZP padsoraiban.) És Varga úr, a megyei védelmi bizottság elnöke, a megye felelős vezetője? Talán nem szólt reggel a vekker, elaludt, borotválkozni is alig volt ideje, nemhogy informálódni - vagy talán közvetlenül Pál úrtól szerezte az információit?
Az is lehet, hogy Pál és Varga urak a Szovjetunióban tanulták a tájékoztatás tantárgyat. Ha igen, hát nem felejtettek. Most ötösre vizsgáztak a csernobili katasztrófából jól ismert elhallgatásból, sumákolásból. (Dr. Kiss Gábor: Azért mindennek van határa!)
A kutat - dicsérendő erőfeszítésekkel - 83 órai munka után elfojtották, a szag elszállt, de tanulságok bőven maradtak. Mikor éljük meg végre, hogy katasztrófa idején a tájékoztatás hiteles és a lakosság érdekeit szolgáló legyen? Mikor tekinti végre mindenki felnőttnek a polgárokat? (Zaj az MSZP padsoraiban. - Vancsik Zoltán: Neked kellene egy kicsit fejlődnöd!) Azokat az embereket is, akik a gázkitöréssel kapcsolatos megpróbáltatásokat rendkívüli türelemmel, megértéssel, fegyelemmel viselték, s akiknek elegük van végre a sumákolásból, elhallgatásból és hazugságokból.
Köszönöm. (Gyér taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi