DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Magam is fájlalom, hogy az ünnepi megemlékezés méltóságát egy az ön kérdésére adott válasszal kell megtörnöm. A felvetés elől azonban kitérnem nem lehet. (Moraj az MSZP padsoraiban.)
A baloldali politikai agitáció és propaganda régi és bevett eszköze a névtelen olvasói levél. Többen emlékeznek még arra, hogy efféle levelekben kívánt az, úgymond, öntudatos munkásság halált Mindszenty bíboros fejére, és még többen emlékszünk a békés Vietnamot éltető, az imperialistákat szidalmazó, sajtóbeli ál-közfelháborodásra. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Te is írtál ilyeneket?)
A klasszikus magyar büntetőjog ténytartalom nélküli gyalázkodásnak nevezte azokat az eseteket, amikor valaki mást otromba jelzőkkel illet. Mivel ezek nem tényállítások, és nem is annyira minősítések, hanem önmagukban való gyalázkodások, a jogelmélet szerint tulajdonképpen nem is cáfolhatóak. A mai Btk. ezeket ezért a becsületsértés kategóriájába sorolja, ellentétben a hamis vagy valótlan tényeket tartalmazó rágalmazással. Az ilyesfajta esetek lex Pokol nélkül is bíróság elé vihetők, egyszerű becsületsértés címén. Ehhez tehát újabb törvényre nincs szükség, elegendőek a hatályos rendelkezések. Ennyit a dolog jogi vonatkozásairól.
Ami pedig az erkölcsi, etikai kérdéseket illeti: a levél írója - ha létezik egyáltalán - a fenti szöveggel önmagát minősíti. Minősíti továbbá a jelzett lap tartalmáért felelős személyeket az, hogy ezt a mocskolódást megjelentették. Hiszem azt, hogy nem minősíti viszont a lap olvasótáborát.
Végül engedjen meg a Toldi költőjétől egy sokak által ismert idézetet. "Ha egy úri lócsiszárral/Találkoztam s bevert sárral:/Nem pöröltem, - /Félre álltam, letöröltem." Bizonyosan tudom, hogy a megsértettekben megvan az Arany János-i alázat. De a kormány a helyén van! És ugyan hol vannak az úri lócsiszárok?
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi